Index Vakbarát Hírportál

Békés átmenet ígért a mianmari államfő

2015. november 15., vasárnap 10:35

A korábbi katonai juntához köthető mianmari államfő azt ígérte, zökkenőmentes és békés lesz a hatalom átadása az egy héttel ezelőtti választást megnyerő pártnak – írta az MTI.

Thein Sein államfő, a junta volt kormányfője a múlt vasárnapi választás óta először tárgyalt hivatalában a mianmari pártok képviselőivel a további teendőkről. Azt mondta, hogy a leköszönő kormány mandátumának lejártáig elvégzi a zökkenőmentes és békés átmenettel járó feladatait.

Ne aggódjanak az átmenet miatt, ígérjük, folytatódni fog

– jelentette ki.

A választási bizottság legfrissebb összesítése szerint az egy héttel ezelőtti parlamenti választáson az Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki politikus vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt megszerezte az abszolút többséget, annak ellenére, hogy a hadseregnek fenntartott képviselői helyek miatt már eleve csak a mandátumok háromnegyedére pályázhatott. 

Négy évvel ezelőtt a katonai kormányzat politikai átmenetet hirdetett, de olyan korlátozásokat vezetett be a négyötödös többséggel módosítható alkotmányban, amelyek az NLD földcsuszamlásszerű győzelme ellenére is biztosítják a hadsereg jelentős befolyását. Amellett, hogy ők birtokolják a parlamenti mandátumok negyedét, a hadseregparancsok nevezi ki a három kulcsfontosságú minisztérium: a belügyi, a védelmi és a határvédelmi tárca vezetőit. 

Az abszolút többség birtokában Szú Kji pártja megszerezheti az államfői tisztséget is, de a juntától örökölt alkotmány értelmében Szú Kji nem indulhat az elnökválasztáson, két fia ugyanis brit állampolgár, és mindketten Londonban élnek.  Szú Kji ugyanakkor kijelentette: az NLD győzelme esetén

"az elnök fölött" fog állni.

Mianmarban 25 éve először tartottak szabadon parlamenti választást. Az utolsó szabadnak tekintett, 1990-es választásokon a junta meglepetésre engedte indulni és győzni az NDL-t, de nem ismerte el az eredményeket, a házi őrizetben tartott Aung Szan Szú Kji pedig nem szavazhatott. A 2010-es választásokon az USDP meggyőző győzelmet aratott, de nem igazán volt vetélytársa: Aung Szan Szú Kji pártja bojkottálta a voksolást. A 2012-ben tartott időközi választásokon az NLD a 44 hely közül 43-at megnyert. 

Rovatok