Index Vakbarát Hírportál

Három palesztint lőttek le Ciszjordániában

2015. november 16., hétfő 07:33

Miközben a világ figyelme Párizsra és az Iszlám Államra irányul, a Közel-Kelet többi konfliktusgócpontján is zajlanak az események. Ahogy arról írtunk, Bejrútot óriási merénylet rázta meg, és Ciszjordánia is tovább forrong: 

Három palesztint lőttek le izraeli katonák, akik épp egy merénylő házát akarták lerombolni. Az izraeli bíróságok rendszeresen előírják, hogy az elfogott terroristák házát a földdel egyelővé kell tenni, nehogy később kultuszhellyé váljon a helyiek körében.  

Az izraeli emberi jogi szervezetek rendszeresen bírálják ezt a módszert, mert az szerintük kollektív büntetést jelent, és csak újabb akciókra ösztönzi a kilakoltatott családtagokat.  Az izraeli hatóságok szerint viszont az otthonok felszámolása hatékony elrettentő eszközt biztosít az esetleges újabb támadások ellen, mert a potenciális merénylőket visszatarthatja, ha tudják, hogy tettük elkövetése után szeretteik az utcára kerülnek. 

Az összecsapások a Rámalláhhoz közeli Kalandia településen történtek hétfőn hajnalban. Az izraeli hadsereg közlése szerint palesztinok rálőttek a házat lerombolni érkező katonákra, akik viszonozták a tüzet, és három palesztin támadót agyonlőttek.

Ahogy arról írtunk, idén már több mint száz izraelit késeltek meg, ez az újfajta terrorhullám sokak szerint egy új intifádába torkollhat. (MTI)

Rovatok