Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: felrobbantották az orosz gépet Egyiptom felett

2015. november 17., kedd 09:52 | aznap frissítve

Terrorcselekmény okozta a Sínai-félszigeten október végén lezuhant orosz utasszállító katasztrófáját, amelyben 224 ember halt meg - közölte Alekszandr Bortnyikov, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elnöke Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy ez terrorcselekmény volt

- fogalmazott Bortnyikov a katasztrófa vizsgálatának eredményeiről tartott, Vlagyimir Putyin elnökletével zajló moszkvai tanácskozáson.

A szakértők az utasok poggyászainak és a géproncsok elemzésekor robbanóanyag nyomaira bukkantak, ami arról tanúskodik, hogy pokolgép robbant a gép fedélzetén, aminek következtében a repülő a levegőben darabjaira hullott szét

- tette hozzá Alekszandr Bortnyikov.

Orosz szakértők szerint a gép fedélzetén házilag gyártott robbanószerkezet lépett működésbe, amely egy kilogramm TNT robbanóanyagnak megfelelő hatást fejtett ki, és ennek következtében a repülőgép a levegőben szétesett. Ezzel magyarázható az is, hogy a törzs darabjai egymástól nagy távolságra estek le.

Mint nemrégiben kiderült, egy héttel az orosz gép tragédiája előtt az amerikai és a brit titkosszolgálat figyelmeztette az egyiptomi járatokat fenntartó légitársaságok pilótáit, hogy ne repüljenek hosszasan 25 ezer lábnál (7620 méter) mélyebben, Sarm-es-Sejk felé tartó útjukon a Sínai-félsziget felett, mert tartani lehet attól, hogy az Iszlám Államnak vannak olyan fegyverei, amelyekkel ilyen magasságban már veszélyt jelenthetnek a gépekre.

Bortnyikov mostani bejelentése után Putyin arra utasította az orosz titkosszolgálatot, hogy kutassa fel a terrortámadás elkövetőit. Mint mondta,

mindenütt keresni fogjuk őket, bárhova is bújtak. Meg fogjuk találni őket bolygónk bármelyik pontján, és elnyerik majd büntetésüket.

Ráadásul

az FSZB 50 millió dollárt ajánlott fel annak, aki olyan információkat ad, amelyek elvezetnek a tettesekhez.

Putyin ugyanakkor arra is parancsot adott, hogy az orosz hadsereg fokozza légicsapásait Szíriában.

Október 31-én egy orosz utasszállító repülőgép 224 utassal a fedélzetén lezuhant Egyiptomban. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy valaki bombát vitt a fedélzetre, ami már a levegőben darabjaira szakította a gépet. A sarm-es-sejki repülőtéren dolgozók névtelenül azt nyilatkozták az AP hírügynökségnek, hogy komoly biztonsági hiányosságok voltak a reptéren. Gyakran nem működött a csomagokat átvilágító berendezés, de ha működött is, akár 10 euróért bárki megúszhatta az ellenőrzést.

A Reuters úgy tudja, hogy kedden őrizetbe vették a reptér két dolgozóját, akik a gyanú szerint segítettek feljuttatni a robbanószerkezetet a gép fedélzetére. Az üggyel kapcsolatban összesen 17 embert tartanak őrizetben.

Rovatok