Index Vakbarát Hírportál

A drog, ami a szír háborút pörgeti: Captagon

2015. november 21., szombat 07:28

Érdekesség, hogy miközben a szír háborúban egy sor, az iszlám vallás tanításaira hivatkozó szervezet is küzd egymással, Szíria a világ egyik legnagyobb amfetaminfelhasználója. Több nemzetközi lap is beszámolt a drogok elképesztő elterjedtségéről a Közel-Keleten, és ezen belül is Szíriában. A BBC pedig egyenesen azt írta, hogy a szír polgárháborút a drog pörgeti.

Démoni erejű szer

Ez a drog természetesen nem a pszichedelikumok, vagy a lassítók közül való, hanem egy pörgető. A szír polgárháborús események a Captagon nevű szerrel kapcsolódnak össze. Az amfetamintartalmú szerből nem csak rettentő sok fogy, de az országban jelentős mennyiséget is gyártanak. Nem a háború ellenére, hanem éppen azért.

A témában megjelenő cikkek szinte démoni hatású szerként mutatják be a pirulát. Egy kiugrott ISIS-harcos úgy nyilatkozott: "Nem tudod lehunyni a szemed, nem tudsz aludni, felejtsd is el. És bármi is próbáljon megállítani, nem fog sikerülni." Mások úgy nyilatkoztak, hogy "Miután bevettem a Captagont, nem ismertem félelmet."

A Captagont nem csak az ISIS, de a szír lázadó csoportok tagjai is használják. 

Az amerikai egyetemisták durvábbat használnak

Az emberfeletti képességeket biztosító Captagon azonban nem valami különleges anyag. A Vox rámutat, hogy a tablettában található amfetaminszármazék pont ugyanúgy működik, mint az összes hasonló szer. A speedhez hasonlóan felpörgeti a pulzust, emeli a test hőfokát, fokozza az éberséget, csökkenti az étvágyat, javítja a koncentrációt. Ezen anyagok közül azonban nem is számít a legerősebbnek. Az amerikai egyetemisták körében népszerű Aderall például sokkal hatásosabb.

Persze, hogy a németek találták ki

A Captagont az 1960 körül a német Degussa AG fejlesztette ki, foglalta össze a Foreign Policy. A szert depresszió, hiperaktivitás, narkolepszia kezelésére használták, amíg a 70-es években rá nem mutattak mellékhatásaira. Az amfetaminszármazék ugyanis erősen addiktívnek bizonyult. A legális terjesztés megszűnésével kezdődött a Captagon sikersztorija, mégpedig az illegális szektorban. A szer népszerűsége az utóbbi három évben ívelt felfelé, a szíriai konfliktus bedurvulásával.

A Vox által idézett drogszakértő arra is rámutat, hogy egyedül a Captagon nem is tehető felelőssé a közel-keleti országban dúló brutalitásért. 

Gyártják, csempészik, árulják

Sokkal különlegesebb viszont a szer elterjedtsége a régióban. Az igényeket jelzi, hogy október 26-án a libanoni rendőrség lekapcsolt egy szaúdi herceget, aki magánrepülőjén két tonna Captagon tablettát - és egy kevés kokaint - próbált Szaúd-Arábiába csempészni.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának jelentése szerint a világon lefoglalt amfetaminszármazékok 56-százaléka a Közel-Keleten kerül a hatóságok kezébe, írja a Foreign Policy. A Vox szerint a libanoni hatóságok egyetlen hónap alatt 200 millió dollár értékű Captagont koboztak el: a szer jó része a feltételezések szerint Szíriába ment volna.

A szír konfliktusban nem csak a harcosok felpörgetésén keresztül játszik egyébként szerepet az amfetaminszármazék. A központi hatalom megszűnésével sokkal veszélytelenebb lett a drogtermelés is, amely a Foreign Policy szerint hatalmas bevételhez juttatja az egyes harcoló csoportokat.A BBC arab nyelvű kiadásának dokumentumfilmjében az egyik lázadó csoport vezetője, és droggyáros elmondta: a konfliktusnak köszönhetően meg tudta sokszorozni Homsz mellett működő droglaborjának kapacitását.

A Time egy riportjában pedig megemlíti, a drog szállítása, kereskedelme is jelentős bevételi forrása mind az Aszadot támogató, mind az ellene harcoló csapatoknak. De a bizniszben benne van a Hezbollah is.

Csavar a történetben, hogy nem csak az ISIS katonái harcolnak beszpídezve. Az amerikai hadseregben go-pill néven vannak rendszeresítve amfetamintartalmú szerek. A légierő pilótái go-pillezve repkednek Szíria felett, azaz a szír polgárháborúban jelenleg beszpídezett katonák bombáznak beszpídezve gyilkolászó terroristákat.

Rovatok