Index Vakbarát Hírportál

Három évig tervezték az évszázad ékszerrablását az angol öregurak

2015. november 23., hétfő 17:26 | aznap frissítve

2015 tavaszán filmbe illő módszerekkel kirabolták a Hatton Garden értékmegőrzőt a londoni ékszerészek negyedében, és elvittek minimum 14 millió angol fontnyi (vagyis több mint 6 milliárd forintot érő) ékszert, nemesfémet, gyémántot és készpénzt. Az évszázad ékszerrablásának elkövetőit egy hónapon belül elkapták, kiderült, hogy 42 és 76 év közti férfiakról van szó. Az ügy közben bírósági szakaszba jutott, ahol kiderült: a bűnbanda több mint három éven át készült a rablásra, és a tagok közül négyen tapasztalt bűnözők, írja a Telegraph.

A tárgyaláson egy rakás érdekes részletre derült fény a rablás főkolomposairól, név szerint a 76 éves Brian Readerről, a 74 éves John Collinsról, a 60 éves Daniel Jonesról és a 67 éves Terrence Perkinsről. Brian Readerre úgy hivatkoztak bűntársai, mint a "Mester" vagy a "Kormányzó". Reader egyébként idős kora ellenére személyesen is részt vett a Hatton Gardeni akcióban. Collins foglalkozott további tagok toborzásával a bűntényhez, a rablók rendszeresen összeültek konspirálni egy Castle nevű kocsmában Islingtonban, ahol a bűntény részleteit is kitervelték.

Amikor a rendőrök májusban megrohamozták a házaikat, rengeteg bűnösségre utaló nyomot találtak. Collins házában például egy csomó ékszerre, értékes karórára és pénzre bukkantak. Jonesnál szintén ékszereket találtak, plusz még egy Forensics for Dummies (kb. Kriminalisztika amatőröknek) című könyvet. Evans számítógépének vizsgálata során kiderült, hogy a már 2012 óta keresgélt fúrókat az interneten. A keresések idővel egyre inkább arra a körre szűkültek, amilyen típusú fúróval a rablást végül elkövették. 

Az eljárás során az is kiderült, hogy az idős rablók nem újak a szakmában, közülük többen már a huszadik században részt vettek nagyértékű rablásokban, és csak olyanokat vontak be, akiket teljesen megbízhatónak ítéltek. A bűntényt kitervelő négy nagyöregen kívül van még további négy gyanúsított, akik persze minden vádat tagadnak, de közülük is 42 éves a legfiatalabb. A tárgyalás folytatódik. 

Rovatok