Index Vakbarát Hírportál

Egy orosz helikoptert is lelőttek Szíriában

2015. november 24., kedd 17:14

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű londoni székhelyű, de megbízható helyi informátorokkal rendelkező szervezet írja, hogy szír ellenzékiek kedd délután lelőttek egy orosz helikoptert Latakia tartomány felett, mely a kormányerők által megszállt területen kényszerleszállást hajtott végre. A Szabad Szír Hadsereg 1. hadosztályának katonái állításuk szerint egy amerikai TOW rakétával szedték le a helikoptert, ami azért nagy haditett, mert ezt a rakétatípust alapvetően páncélosok ellen fejlesztették ki (a szíriai polgárháború egyik legjobb fegyveréről itt olvashat bővebben)

A helikoptert ugyanabban régióban lőtték le, mint korábban a Szu-24-es orosz vadászbombázót: Latakia tartományban folynak a leghevesebb harcok: a tengerpartról a hegyek felé húzódó tartomány ugyanis az Aszad-rezsim egyik törzsterülete, melyet június óta próbálnak elfoglalni a felkelők koalíciója, melyben ugyanúgy megtalálhatók a nyugat által támogatott ellenzékiek, mint a nyugat által bombázott al-Kaida- franchise an-Núszra Front mudzsahidjei.

#SYRIA #FSA 1st Coastal Division Releases Footage Shows #TOW Missile Destroy The #Russian Helicopter In #Latakia. pic.twitter.com/cGlcFzHfko

— Terrormonitor.org (@Terror_Monitor) November 24, 2015

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem reagált erre a hírre, a Szuhoj lelövésére azonban - Putyint és Lavrovot követően - igen: bejelentette, hogy továbbra is folytatja a "terroristák" - azaz az Aszad-ellenes vegyes koalíció - bombázását.

Ez kedden már a második lelőtt orosz helikopter: egy, a Szuhoj pilótáinak mentésére indult Mi-8-ast kézifegyverekből olyan találatok érték, hogy kényszerleszállást kellett végrehajtania, ott egy tengerészgyalogos meghalt.

"Két Mi-8 típusú helikopterrel kutató-mentő műveletet végeztünk, hogy kimenekítsük a lezuhant vadászgép pilótáit" - idézi az MTI Szergej Rudszkoj tábornokot. 

Rovatok