Index Vakbarát Hírportál

Visszavettek a készültségből Brüsszelben

2015. november 26., csütörtök 13:42 | aznap frissítve

Az eddigi legmagasabb, 4-es szintről Brüsszelben is az országosan bevezetett 3-asra csökkentik a terrorfenyegetettség miatti riasztási szintet, írja a Le Soir Charles Michel belga miniszterelnökre hivatkozva.

A 3-as szint továbbra is azt jelenti, hogy a veszély „lehetséges és valószínű", de már nem közvetlen fenyegetettségről van szó. A nemzetbiztonsági tanács ülése után bejelentették, hogy egyelőre továbbra is maradnak a rendőrök és a katonák az utcákon a fővárosban. A nagy tömegrendezvényeknél egyenként vizsgálják meg, hogy javasolják-e az elhalasztásukat. A metrót pedig pénteken reggel hat órától már teljesen megnyitják.

Péntek éjszaka emelték meg a riasztási szintet Brüsszelben, miután a kormány szerint komoly és közvetlen terroveszély fenyegetett. Elmaradtak sportesemények, szerdáig nem járt a metró, és az iskolák is csak a hét közepén nyitottak ki. Az utcákon a rendőrök mellett katonák is megjelentek.

Charles Michel belga kormányfő még hétfő este is azt mondta, hogy egészen egy hétig marad a 4-es szint, de ezt most mégis felülvizsgálták.

A belga rendőrség kivonult egy kisvárosban

A belga rendőrség fegyveresek után kutatva razziát tartott a Brüsszeltől 50 kilométerre délre lévő Auvelais-ben. Délután fél kettőkor véget ért az akció, de egyelőre még nem árulták el a részleteket, írja a Le Soir.

A La Nouvelle Gazette értesülései szeirnt olyan szélsőségeseket kerestek, akik terrortámadásra készültek Belgium területén. Az országban a párizsi támadások óta többször razziázott a rendőrség. A La Libre Belgique viszont azt írta, hogy a helyi rendőrség nem erősítette meg, hogy az eset kapcsolatba lenne hozható a terrorveszéllyel.

Az RTBF szerint Verviers egyik negyedében is házkutatásokat tartottak, a hadsereg több utcát lezárt. Egyelőre nem tudni, mit találtak, vagy elfogtak-e valakit. Verviers-ben akadályoztak meg egy támadást még január közepén, a Charlie Hebdo elleni merénylet utáni hetekben.

Liszt volt a gyanús fehér por a mecsetnél

Több olyan tasakot is találtak Brüsszelben a nagymecsetnél, amik azonosítatlan fehér port tartalmaztak. A vegyvédelmi egységek megkezdték a vizsgálatokat, de a hatóságok már közben jelezték, hogy csak elővigyázatosságról van szó, senki sincs veszélyben a gyanús csomag miatt. Végül ki is derült, hogy lisztről volt szó.

Négyen is rajta voltak a listán

Közben az is kiderült, hogy a párizsi támadások feltételezett kitervelője, Abdelhamid Abaaoud és az Abdeslam testvérek mellett a Salah Abdeslamon kívül még mindig keresett Mohamed Abrini neve is rajta volt azon a 85 fős listán, amin terrorizmussal, vagy radikalizálódással gyanúsított személyek szerepeltek, és már a támadások előtt átadták Molenbeek polgármesterének.

Rovatok