Index Vakbarát Hírportál

Senki nem vállalja a szír katonák lebombázását

2015. december 9., szerda 11:49

Vasárnap légicsapás érte a szíriai hadsereg Deir-ez-Zór tartományban lévő katonai táborát, a támadásban négy szír katona meghalt, és tucatnyian megsebesültek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint az Ajjas település közelében lévő tábort az Amerika vezette nemzetközi koalíció bombázta le - ezt az értesülést azonban hétfőn Washington cáfolta.

A koalíció szóvivője, Steve Warren ezredes azt nyilatkozta, hogy nem hajtottak végre támadást a tartomány azon részében, csak 55 kilométerrel távolabb, ahol egy, az Iszlám Állam kezén lévő kőolajkutat támadtak. Egy névtelenségét kérő magas rangú amerikai tiszt pedig azt nyilatkozta, hogy Amerika biztos benne, hogy Oroszország felelős a légicsapásért.

A szír kormány szintén Amerikát tette felelőssé a négy katonája halálával járó bombázásért, és az akciót az ENSZ alapokmánya durva megsértésének nevezte. A szír külügyminisztérium levelet írt az ENSZ főtitkárának, amelyben azt kérte, hogy a Biztonsági Tanács vizsgálja ki az ügyet és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ilyen esetek előfordulhassanak.

Az orosz védelmi minisztérium először szerdán reagált az esetre, és cáfolta azokat az amerikai közléseket, miszerint Oroszország bombázta volna le a szír katonai tábort. Mint mondták, december 6-án orosz repülőgépek nem tartózkodtak Deir-ez-Zór térségében, és erről tud a Pentagon is, hiszen mindig előre és időben tájékoztatják őket, hogy merre indulnak az orosz vadászgépek.

Rovatok