Index Vakbarát Hírportál

Dzsihádista kapcsolatai voltak Farooknak

2015. december 10., csütörtök 21:12 | nyolc éve frissítve

Újabb bizonyítékát találták az amerikai hatóságok annak, hogy a San Bernardinó-i mészárlást feleségével együtt elkövető Syed Rizwan Farook terrorista összeköttetései voltak. A rendőrség szerint kapcsolatban állt azzal a dzsihádista férfival, akit három társával együtt három éve állítottak bíróság elé azért, mert az al-Kaidához akart csatlakozni és mások beszervezésével is foglalkozott – közölte a CNN.

Sohiel Kabir volt is az afganisztáni al-Kaidánál. Idén 25 év börtönre ítélték. Az FBI egyelőre nem ismeri Farook radikalizálódásának történetét, de azt tudja, hogy a feleségével közösen végrehajtott merényletben 14 embert meggyilkoló férfi már az előtt szélsőséges nézeteket vallott, hogy elvette volna Tashfeen Malikot. A 29 éves szaúd-arábiai nőt 2013-ban ismerte meg a neten.

A kaliforniai kisvárosban tartott ünnepségen Farook saját munkatársaira támadt. A férfi állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő volt. 

Farook és Malik már eljegyzésük előtt a dzsihádról és a mártírszerepről beszéltek – mondta a CNN szerint az FBI igazgatója James Comey a szenátusi meghallgatáson. Szerinte már 2012-ben is terrorakció tervezésén gondolkodott Farook.

Csütörtökön kiderült az is, hogy Farook bátyjának felesége egy oroszországi muszlim nő, akinek nővére Farook egyik közeli barátjához ment hozzá. Ahhoz, akitől Farook az akcióban bevetett fegyvereket is beszerezte. A korábban őrként dolgozó Enrique Marques a felesége kedvéért vette fel az iszlám hitet – írta a Newsru.com.

Marques a merénylet után állítólag telefonált édesanyjának, hogy nem megy haza. Ezután egy pszichiátriai intézetben jelentkezett be, de oda végül nem ment el, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. 

Ez azonban nem jelenti, hogy Farook szűk környezete egészében vonzódott volna a dzsihádizmushoz, pusztán azon az alapon, hogy vallásos muszlimok voltak. Farook bátyja például a haditengerészetnél szolgálva, 2003 és 2007 között kétszer is kapott kitüntetést a terrorizmus elleni harcban való részvételéért.

Rendőrségi búvárok közben átkutattak egy tavat, ami a hatóságok szerint bizonyítékokat rejthet az ügyben. Az FBI szerint a lövöldözők a támadás napján a helyszínen jártak. A tó átnézése azonban több napba is telhet.

Rovatok