Index Vakbarát Hírportál

Menekültekkel pózol Kanada új liberális kormányfője

2015. december 11., péntek 10:23

Megérkezett Torontóba a kanadai kormány szíriai menekülteket szállító első repülőgépe. A gép fedélzetén utazó 163 embert egyenesen Justin Trudeau új kanadai kormányfő fogadta, aki a képek tanúsága szerint örömmel szelfizett a menekültekkel.

Ez a nap mindannyiunk emlékezetében megmarad. Erőforrást jelentenek ezek a menekültek Kanadának, az ország nyílt szívvel jövőt kínál nekik és gyermekeiknek

- közölte a liberális kormányfő, aki nem egyedül ment ki a Pearson reptérre. A menekültek fogadásán ott volt a bevándorlási, az egészségügyi és a védelmi miniszter, továbbá Ontario és Toronto tartomány miniszterelnöke és az ellenzéki Konzervatív Párt jónéhány képviselője is, írja az MTI.

A csütörtöki Toronto Star című napilap címlapján angolul és arabul is üdvözölte a Kanadába érkező menekülteket. A lap vezércikkében nekik címezve az írta: Kanadát kicsit nagyobb és hűvösebb helynek találják majd, mint Damaszkuszt vagy Aleppót. Torontó olyan város, amely fenntartja sokszínűségét, ebben rejlik ereje.

John McCallum migráció- és menekültügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy Kanada 2016 márciusáig legalább 35 ezer szíriai menekültet fogad be. A letelepítési program keretében az idén összesen tízezer szíriai érkezik, majd a rákövetkező három hónapban még további 25 ezer. A menekültek zöme jelenleg jordániai és libanoni menekülttáborokban él. A kanadai kormány befogadási programja a veszélyeztetettebb csoportokat érinti, családosokat és az LGBT-közösség tagjait. Egyedülálló férfiak nem számíthatnak menekültstátuszra ezen a programon belül.

A kanadai kormány hivatalos adatai szerint eddig 12 ezer szíriai menedékkérelem érkezett a hatóságokhoz, és 1500-at már méltányoltak.

A kanadai liberális kormányfő nemcsak a menekültkérdésben mutat példát a világnak, hanem kormányának összetételében is, amelynek fele nő, van benne Nobel-díjas kutató, muszlim menekült, asztronauta és szikh katona is:

Rovatok