Index Vakbarát Hírportál

Kitaktikáznák a két Le Pent a regionális választásokon

2015. december 13., vasárnap 11:28 | aznap frissítve

Megkezdődött a franciaországi regionális választások második fordulója, ahol 13 régió vezetéséről döntenek a választók. A 2017-es elnökválasztás előtti utolsó nagy szavazásként azonban az alapvetően helyi infrastrukturális beruházásokról vagy fejlesztésekről döntő régiók sorsának sokkal inkább szimbolikus jelentősége lesz.

A szavazóhelyiségek nyolc órakor nyitottak ki, az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6, illetve 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni.

Az egy hete tartott első fordulóban csak akkor győzhetett volna valamelyik párt listája, ha 50 százalék felett végez, ez azonban nem történt meg, így mindenhol második fordulót tartanak, ahol már a sima többség is elég.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front a 13-ból 6 régióban is az élen végzett múlt vasárnap, ezzel megnyerte az első kört, Marine Le Pen pártelnök pedig máris arról beszélt, hogy a Nemzeti Front Franciaország legnagyobb pártja. A kérdés azonban az volt, hogy a második fordulóban is meg tudják-e ismételni a szereplésüket.

A Köztársaságiak pártjával négy régióban vezető Nicolas Sarkozy volt elnök a két forduló között nem akart szövetségre lépni a kormányzó szocialistákkal, hanem többek között az otthon maradók mozgósításában bízott. Sarkozy taktikája emellett az volt, hogy az egyébként három régióban vezető szocialistáknak átdobta a labdát, hogy a 2002-es, Jacques Chirac és Jean-Marie Le Pen között eldőlt elnökválasztáshoz hasonlóan szavazzanak át a jobboldali jelöltre, hogy hatalmon kívül tartsák a Nemzeti Frontot.

A szocialisták jelezték is, hogy több régióban visszaléptetik harmadik helyen végzett, a győzelemre esélytelennek ítélt jelöltjeiket. Ezek közül az északi Nord-Pas-de-Calais-Picardie és a déli Provence-Alpes-Cote d'Azur régiók azért voltak különösen fontosak, mert itt a Nemzeti Front listáit Marine Le Pen pártelnök, és unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen vezeti. Miután mindkét régióban a jobboldali jelöltek támogatását kérte François Hollande elnök, a Sarkozy-féle Köztársaságiak jelöltjeinek jó esélyük van legyőzni a Nemzeti Frontot, és ezzel két szimbolikus győzelmet is elkönyvelni.

A jobboldali jelöltek azonban nem vehetik automatikusra a baloldali átszavazásokat, egyelőre nagy kérdés, hogy a szocialisták taktikázásába belemennek-e a szavazók, vagy ez nem lesz elég arra, hogy megállítsák a Nemzeti Front előretörését. A hét végén készített felmérések szerint ugyanakkor mindkét régióban 5-6 pontos vezetést szerezhettek a baloldali jelöltek kiesésével Sarkozy listái.

Elzászban Florian Philippot, a Nemzeti Front alelnöke vezeti a listát, de a baloldali jelölt nem volt hajlandó visszalépni, ezért három résztvevős lesz a küzdelem.

Sarkozyék megfordíthatnak több régiót is, ahol a Nemzeti Front vezetett az első kör után, azonban sok másikban a baloldali jelölteknek esélyük lehet velük szemben. A 13-ból 3-ban az első fordulóban is ők vezettek, de papíron az egyesített – vagyis az első fordulóban kiesett kisebb pártok táborával kibővült – baloldali szavazatokkal további 7 régióban is versenyben lehetnek. Az eddig egy híján az összes régiót irányító szocialisták elsődleges célja, hogy minimalizálják a veszteségeket, de arra is van esélyük, hogy a régiók többségét továbbra is ők irányítsák.

A totális győzelemre már kevés esélye van, de a Nemzeti Frontnak már egy-két régió megszerzése is elég lehet, ha közben több másikban is csak kevéssel lemaradva marad alul valamelyik másik párttal szemben. Már ebben az esetben is a párt megerősödéseként és országos esélyeik növekedéseként interpretálhatnák a választást.

Az biztos, hogy több régióban a felmérések alapján csak hajszálon fog múlni a győzelem, így előre nehéz megmondani, vajon az újabb elnökségre pályázó Nicolas Sarkozy, a kormányzó szocialisták, vagy Le Penék jönnek ki a legjobban a regionális választásokból. A szavazás eredményét viszont mindegyik oldal a 2017-es elnökválasztás előtti főpróbaként értékelheti majd.

Rovatok