Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a javítóintézetből a 2012-es indiai halálos nemi erőszak legfiatalabb elkövetőjét

2015. december 20., vasárnap 14:46

Kiengedték a javítóintézetből az Indiában nagy felháborodást kiváltó 2012-es újdelhi csoportos nemi erőszak legfiatalabb vádlottját. A férfit - akinek az indiai törvények alapján a nevét nem lehet nyilvánosságra hozni - három év után engedték ki a javítóintézetből, ahova azután került, hogy öt felnőtt férfival együtt 2012 decemberében brutálisan összevert és megerőszakolt egy 23 éves nőt, aki belehalt sérüléseibe, írja a BBC.

A többi elkövető közül négyet halálra ítéltek - a legfrissebb hírek szerint ők mind fellebbeznek a döntés ellen -, az ötödik erőszakoló pedig öngyilkos lett a börtönben (bár a családja szerint megölték).

A legfiatalabb elkövető kiengedése hasonló felháborodást keltett, mint maga az bűncselekmény: több szervezet is tüntetéseket szervezett, nőjogi szervezetek petícióban követelték, hogy a férfit ne engedjék ki, és még az elkövető szülei is azt akarták, hogy a férfi maradjon börtönben. Az is nagyon sokakat felháborított, hogy a szabadon engedett férfi új nevet kap, és nem is számít majd büntetett előéletűnek.

A 23 éves orvostanhallgató lány a Pi élete címűt filmet nézte meg Delhi dél-nyugati részén egy bevásárlóközpontban. Innen indultak haza egy kisbusszal barátjával Delhi másik felén lévő otthonukba. A kisbusz vezetője és további öt férfi azonban a lányt brutálisan összeverte egy vasrúddal, majd miután a lányt levetkőztették és megerőszakolták, kísérőjével együtt kilökték az útra. A súlyos belső sérüléseket szenvedett lány később belehalt sérüléseibe.

Indiát megrázta az eset, és tömegtüntetések kezdődtek az országban, ahol már korábban is voltak hasonló ügyek miatt kisebb tüntetések. Az utóbbi években ugyanis meredeken emelkedett a nemi erőszakok száma.

Rovatok