Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a kormányalakítási káosz Horvátországban

2015. december 22., kedd 16:53

A Most függetlenek listája és az eddig kormányzó Horvátország Növekszik koalíció mégsem egyezett meg. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy előrehozott választásokkal oldják fel a kialakult politikai helyzetet.

Horvátországban november elején tartottak választásokat, ahol totális patthelyzet alakult ki: se a baloldali Horvátország Növekszik koalíció (SDP) és szövetségei, se a jobboldali Horvátországi Demokrata Közösség (HDZ) nem szerzett abszolút többséget a törvényhozásban. A harmadikutas, alig kétéves Most Függetlenek Listája párt lett a mérleg nyelve.

A fiatal párt senkivel sem akart csak magában összefogni, rendszerkritikusként a jobboldali és a baloldali szövetség is arcvesztéssel járt volna. Ezért a párt 19-re lapot húzott, és mind a két pártot közös koalícióra hívta. Ebből aztán nem lett semmi, mert december elejére a HDZ-t vezető Tomislav Karamarko bedobta a törülközőt, és otthagyta a tárgyalóasztalt. Minden adott volt ahhoz, hogy a migránsválság alatt teljes ámokfutásba kezdő Zoran Milanović kormányfő mégis hatalmon tartsa pártját. A kormányalakítási bejelentést keddre várták a Mosttól és az SDP-től.

Ehelyett délután 2-kor Milanović bejelentte, nem lesz koalíciós kormány. „Hét minisztériumot kértek, és azt, hogy ők nevezzék meg a miniszterelnököt” – ismertette a korábbi kormányfő a Most feltételeit . Végül utóbbi személyében nem tudtak megállapodni, ezért elálltak a kormányalakítástól. „Készen állunk egy előrehozott választásra” – közölte Milanović.

A Most részéről elismerték, hogy nem sikerült megállapodni az SDP-ről. Álláspontjuk ismertetését későbbre ígérték.

A horvát politika hagyományosan kiszámíthatatlan, de a jelenlegi helyzetben valószínűtlennek tűnik, hogy a HDZ és a Most újra egyeztetésekbe kezdene. Várhatóan a jövő elején újra választásokat tarthatnak Horvátországban.

Rovatok