Index Vakbarát Hírportál

Az IS tíz vezetőjével végeztek egy hónap alatt

2015. december 29., kedd 16:49 | aznap frissítve

Az Iszlám Állam tíz vezetőjét megölték az amerikaiak vezette koalíciós légi csapásokban decemberben, jelentette be a Reuters szerint az amerikai hadsereg egyik szóvivője, Steve Warren ezredes. A likvidált vezetők között voltak szerinte olyanok, akik külföldi támadásokat terveztek, és közülük többeknek a párizsi támadásokhoz is közük lehetett.

A BBC szerint egyikük Charaffe al-Mouadan, aki közvetlen kapcsolatban állhatott a párizsi támadások kitervelőjének tartott Abdelhamid Abaaouddal, és december 24-én ölték meg. 

A 27 éves francia dzsihadista 2013-ban ment Szíriába, és jól ismerte Samy Amimourt, a Bataclan koncertteremnél támadó terroristák egyikét.

A francia rendőrök korábban azt gyanították, hogy ő koordinálhatta a koncertteremnél a támadást. Az egyik szemtanú szerint ugyanis, amikor a rendőrök tárgyalni próbáltak a támadókkal, az egyik terrorista megkérdezte egy társától, hogy „felhívja-e Szulejmánt", hogy megtudják, mit lépjenek ebben a helyzetben. A lap szerint Charaffe al-Mouadant ismerték korábban ezen a néven.

Szintén köze lehetett a párizsi támadásokhoz annak a Abdul Kader Hakimnak, akit Moszulban öltek meg december 26-án. További nyugati célpontok elleni támadásokat is terveztek.

Az iraki hadsereg kedden adott ki közleményt arról, hogy a visszafoglalt Ramádiban elfogták az IS iraki pénzügyekért felelős vezetőjét. A férfi a helyi lakosság közt elvegyülve próbált kijutni Ramádiból a várost elhagyókkal együtt.

Egyeztetett Szaúd-Arábia és Törökország

Egy stratégiai együttműködési tanács létrehozásáról állapodott meg Szaúd-Arábia és Törökország, hogy fokozzák a katonai, befektetési és gazdasági együttműködést a két ország között, jelentette be Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter a török kollégájával tartott sajtótájékoztatón Rijádban.

Recep Tayyip Erdogan török államfő és az arab monarchia vezetője, Szalmán bin Abdel-Azíz király korábbi találkozóján merült fel a tanács ötlete. Hozzátette, a két ország vezetője Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsáról is beszélt, mindkettőjük szerint mielőbb távoznia kell a hatalomból.

Rovatok