Index Vakbarát Hírportál

Trump muszlimellenes kirohanásával toboroznak a terroristák

2016. január 2., szombat 12:18

Donald Trump egy korábbi muszlimellenes beszéde bekerült egy terrorista toborzóvideóba. A videót feltételezhetően az al-Shabaab nevű szomáliai terrorszervezetnek tulajdonítják, bár az eredetét még nem erősítették meg.

Trump a republikánus elnökjelölt-jelölti kampányában még december elején beszélt arról, hogy megtiltaná minden muszlim beutazását, amíg nem derül ki, miért utálják Amerikát. Ezt a megnyilvánulását a republikánus vetélytársaitól az izraeli miniszterelnökön át több más külföldi politikus is rögtön elítélte. Ennek ellenére Trump később is megvédte a kijelentéseit.

A közel 52 perces propagandavideóban Trump mellett az az Anwar al-Awlaki is beszél, aki ismert szélsőséges iszlamista szónok volt, mielőtt 2011-ben az Egyesült Államok dróntámadása végzett vele. Al-Awlaki párhuzamot vont az amerikai történelem feketeellenes eseményei és a jelen vallási diszkriminációja közé. 

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-jelölt egy decemberi tévévitában már figyelmeztetett, hogy Trump erős mondatai könnyen visszaköszönhetnek terrorista propagandaanyagokban, sőt egyenesen "az Iszlám Állam legjobb toborzójának"  nevezte  Trumpot.

Az al-Shabaab december elején szakadt ketté, az al-Káida szövetségesének számító szervezetből kivált egy csoport, amely a rivális Iszlám Államhoz csatlakozott. A szomáliai bázisú szervezet az elmúlt évtizedben több ezer ember haláláért felelős a kelet-afrikai régióban. A párizsi terrortámadás után az Egyesült Államok hatmillió dolláros nyomravezetői díjat is felajánlott annak, aki információval rendelkezik a csoport vezetőiről.

Rovatok