Index Vakbarát Hírportál

Vége a tűzszünetnek Jemenben

2016. január 2., szombat 13:19

Véget ért a december közepén életbe lépett jemeni tűzszünet. Ezt a szaúd-arábiai vezetésű nemzetközi katonai koalíció jelentette be, amely a rövid szünet előtt kilenc hónapon át folytatott légi hadjáratot a húszi lázadók ellen – írja az MTI az SPA szaúdi állami hírügynökség alapján.

#BREAKING Arab allies announce end of Yemen ceasefire: Saudi news agency

— Agence France-Presse (@AFP) 2016. január 2.

A bejelentés szerint a tűzszünet szombaton helyi idő szerint 14 órakor ér véget. A koalíció azzal indokolta a döntést, hogy a lázadók nem tartották be a megállapodást, és folyamatosan rakétatámadásokat intéztek Szaúd-Arábia ellen az elmúlt két hétben is.

Jemenben az Irán támogatását élvező, Ali Abdullah Száleh volt elnököt támogató síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői harcolnak egymással. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított, majd fokozatosan szárazföldi erőkkel is bekapcsolódott a polgárháborúba. A 2015 elején trónra lépett szaúdi Salman király eredetileg erődemonstrációnak szánt hadművelete azonban hosszú, véres és költséges háborúba és humanitárius válságba fulladt. Az elhúzódó harcok miatt eddig legalább 5700-an haltak meg, köztük sok civil.

A nemzetközileg elismert kormány és a mögötte álló koalíció december 15-én hirdetette ki a tűzszünetet, és ezzel egy időben Svájcban béketárgyalások kezdődtek a kormány és a húszi lázadók képviselői között. A tárgyalások első fordulója eredménytelenül zárult, csupán abban állapodtak meg, hogy január 15-én folytatják a megbeszéléseket.

Rovatok