Index Vakbarát Hírportál

Ötven golyót lőttek a szír ellenzéki autójába

2016. január 6., szerda 13:37

Rajtaütésben végeztek kedd este az egyik legnagyobb szíriai ellenzék milícia egyik vezetőjével – írja a Middle East Eye. A tízezernyi katonát felvonultató Ahrár as-Sám (teljes nevén: Szíria Szabad Embereinek Iszlám Mozgalma) Homsz tartománybeli parancsnoka, Abu Rateb al-Homszi épp feleségével utazott, amikor egy faluban közrefogta autóját két motorbicikli, melyről összesen ötven lövedéket pumpáltak az utastérbe. Al-Homszi azonnal belehalt egy fejlövésbe, felesége súlyos sérüléseket szenvedett. A szervezet közleménye szerint

Hősünk és vezérünk ma elhagyta ezt a világot. Árulók kezeitől esett el, miközben népünk és a világ ezen régiója válságos időket él át.

Al-Homszi az elmúlt hetekben azon dolgozott, hogy szűkebb pátriájának (nevéből kitalálható, hogy Homsz tartományból való) fegyvereseit egyesítse a kormányerők ellen. A Törökország, Katar és Szaúd-Arábia által is szponzorált iszlamista milícia vezetőségébe tartozni nem épp életbiztosítás, hiszen az Ahrár korábbi vezetőjét, Hasszán Abudot vezérkarának 27 tagjával együtt 2014 szeptemberében testületileg felrobbantották. Akkor a vezérkar elvesztése egyáltalán nem rendítette meg a szervezetet, sőt, alkalmat adott az alapításban is közreműködő al-Kaidától való eltávolodásra és más milíciákkal való pragmatikusabb együttműködésre.

Az elmúlt hetekben al-Homszi már a második jelentős ellenzéki vezető, akivel Aszad-párti erők végeztek. Zahrán Allús, a szaúdi támogatással Damaszkusz térségében harcoló Iszlám Hadsereg (Dzsais al-Iszlám) vezetője karácsonykor halt meg egy orosz bombatámadásban.

A veszteségek a rijádi találkozón – melyet az Ahrár as-Sám majdnem otthagyott – nagy nehezen megállapodásra jutó ellenzék tárgyalóképességének sem tesznek jót, mondjuk a szaúdi–iráni konfliktus elmérgesedésével egyre valószínűtlenebb, hogy a tervezett határidőre, január végére sikerül tető alá hozni a nemzetközi hatalmak által garantált szíriai fegyverszünetet.

Rovatok