Index Vakbarát Hírportál

A hiúsága lett a Köpcös veszte

2016. január 9., szombat 19:11

Szombatra részletek derültek ki arról, hogyan sikerült elkapni Joaquín Guzmánt, becenevén a Köpcöst, Mexikó egyik leghatalmasabb drogbáróját, aki júliusban filmbe illő módon szökött meg Mexikó legbiztonságosabbnak hitt börtönéből.

A drogbáró Hollywood köré szőtt álmai ütöttek vissza, részben emiatt sikerült a nyomára bukkanni, írja az AP hírügynökség. Guzman azt szerette volna, ha filmet készítenek az életéről. A mexikói főállamügyész, Arely Gomez elmondta: a film miatt kapcsolatban lépett színésznőkkel és producerekkel, ami új szálat nyitott a nyomozásban.

Most az a nagy kérdés, hogy Mexikó kiadja-e majd a Köpcöst az Egyesült Államoknak. A Reuters a forrásaitól úgy értesült: Mexikó arra készül, hogy teljesíti az USA kérését, és kiadja Guzmant. A mexikói vezetők a nyilatkozatokban eleinte kerülték a témát, de az AP szerint még ha úgy is döntenének, hogy kiadják Guzmant, a folyamat nem lenne éppen gyors. Néhány órával később a CNN-nek egy magas rangú mexikói tisztségviselő megerősítette, hogy "nagyon valószínű" Guzman kiadása az USA-nak, de "nem fog azon nyomban megtörténni".

Guzman elég rosszul járna a kiadatással, hiszen a mexikói korrupt rendszerben, az ottani börtönviszonyok között jóval jobbak az esélyei egy újabb szökésre, mint egy amerikai börtönben lennének. Az ügyvédje, Juan Pablo Badillo már meg is szólalt: az alkotmányra és a nemzeti szuverenitásra hivatkozva amellett érvel, hogy védencét nem lenne szabad kiadni se az Egyesült Államoknak, se bármelyik másik országnak.

A Köpcöst egyelőre visszavitték ugyanabba a börtönbe, ahonnan megszökött júliusban.

Rovatok