Index Vakbarát Hírportál

Elkapták a Köpcöst

2016. január 8., péntek 19:40

A világ egyik legrettegettebb bűnözője, Joaquín Guzmán, becenevén Köpcös júliusban filmbe illő módon szökött meg Mexikó legbiztonságosabbnak hitt börtönéből, kézre kerítésére nagy szabású akció indult. Pénteken az elnök jelentette be, a Köpcöst újra elkapták.

Elfogták Mexikó egyik legjelentősebb drogbáróját, az El Chapo, azaz a Köpcös néven ismert Joaquín Guzmánt, jelentette be a mexikói elnök Enrique Peña Nieto pénteken. Az AP-nak egy név nélkül nyilatkozó tisztviselő azt mondta, Los Mochisban kapták el, elfogásakor pedig tűzharc alakult ki, ahol egy katona megsérült.

A lövöldözésről a mexikói haditengerészet is kiadott egy közleményt, eszerint a katonák öt embert lelőttek, és további hatot őrizetbe vettek, amikor lerohanták a házat, két páncélozott járművet , nyolc nagyobb és egy kézifegyvert, és egy gránátvetőt is lefoglaltak. Egy Orso Ivan Gastelum Cruz nevű feltételezett bandavezér is a házban volt, de neki sikerült elmenekülnie. Egy névtelen forrás szerint a Köpcös rejtekhelyét már napokkal ezelőtt megtalálták. Az ügy részleteiről pénteken sajtótájékoztatón számolnak be a hatóságok.

EL CHAPO: Rocket-propelled grenade launcher, 8 rifles and more seized at hideout https://t.co/zxOu3pUMw6 pic.twitter.com/KcqazniO6r

— ABC7 Eyewitness News (@ABC7) 2016. január 8.

A drogbáró másfél év fogság után még júliusban szökött meg a legszigorúbban őrzött mexikói börtönből, egy másfél kilométer hosszú alagúton át, amelynek a bejárata cellájának a tusolója alatt kezdődött. A CNN csak most tudta meg, hogy a kijutásban két pilóta, a sógora és egy ügyvéd issegítette. A Köpcösnek ez már a második szökése volt.

A 166 centis gengszter júliusban egyszerűen kisétált a rácsok mögül egy éppen az ő magasságára méretezett, 166 centinél valamivel magasabb, másfél kilométer hosszú alagúton. Még lehajolnia sem kellett. Az alagútban lépcsők, világítás, szellőzés is volt, ráadásnak pedig egy kismotor is, amellyel eredetileg a kitermelt földet és a szerszámokat hordhatták. Az alagút egy építkezési területre vezetett. El Chapo eltűnésének pillanatait a cellában térfigyelő kamera rögzítette.

Mexikó legbiztonságosabb börtöne

Előtte a Mexikóváros mellett épült Altiplano börtönt Mexikó legbiztonságosabb börtöneként tartották számon, 1991 óta működik, a Köpcös az első, akinek sikerült innen megszöknie. A falak majdnem 1 méter vastagok, a börtön feletti légtérbe tilos berepülni, a mobiltelefonok adatforgalmát korlátozzák.

Októberi hírek szerint a Köpcös menekülés közben a lábszárán és az arcán megsebesült, de nem a rendőrökkel vívott összecsapásban. A Sinaloa-kartell vezetőjének kézre kerítésére nagyszabású akció indult, közel 10 ezer rendőr kereste.

Guzmán szökése rávilágított arra, hogy valójában mennyire durva a mexikói korrupció, és milyen súlyos gondok vannak az intézményekkel. Gyakorlatilag pillanatok alatt lerombolta azt a képet, amit Peña Nieto a szervezett bűnözés elleni küzdelem élharcosaként felépíteni próbált magáról. A szökéssel összefüggésben egyébként a börtönhatóságok 23 alkalmazottját vették őrizetbe.

Mexikóban 2006 óta több mint 70 ezer áldozatot követeltek az összecsapások a drogkartellek és az ellenük harcoló hadsereg között. Gazdasági elemzők szerint a gyenge biztonsági helyzet a gazdasági növekedés legnagyobb akadálya.

Meddig tudják benn tartani?

Guzmán szökésével a mexikói elnök egyik legrosszabb rémálma vált valóra: nem elég, hogy a Köpcös újra szabadon ténykedhet, a mexikói börtönrendszerről is kiderült megint, hogy egy vicc, hosszú távon nem tudják rács mögött tartani a legbefolyásosabb nehézfiúkat. Nagy kérdés ezek után, hogy a Köpcöst most majd melyik börtönben helyezik el.

A drogbárónak sokkal nehezebb dolga lenne a szökéssel, ha például amerikai börtönben ül. Guzmánt legalább öt amerikai városban akarták bíróság elé állítani, az USA pénzügyminisztériuma a világ legbefolyásosabb drogkereskedőjének nevezte, de a mexikói ügyészség csak azután adta volna ki, hogy letöltötte a büntetését Mexikóban. „Vagyis 300, vagy 400 év múlva" – tette hozzá Jesus Murillo Karam igazságügyi miniszter még tavaly, a Köpcös elfogása után.

Guzmánt 1993-ban csukták le először. Akkor még nem volt az ország legbefolyásosabb kartellvezére. Kábítószerrel üzletelés miatt 20 évet kapott, de csak 2001-ig tudták fogva tartani. Akkor a legenda szerint egy szennyeskosárban elbújva sikerült meglépnie, de Anabel Hernández oknyomozó újságíró Narcoland című könyvében azt írta, hogy teljesen szabadon, rendőrnek öltözve sétált ki a börtönből. Ehhez képest még egy olyan verzió is van, amely szerint nem kevés arany fejében úgy hagyta el a börtönt, hogy az őrök még köszöntek is neki kifelé menet.

A világ egyik legkeresettebb bűnözője

A Köpcös 1954-ben egy Santiago de Caballeros nevű kis mexikói faluban született, parasztcsaládba. Hat osztályt végzett. Szereti a nőket, a sportkocsikat, a sört, a viszkit, a sült húst és a tenger gyümölcseit. Állítólag szabályosan vezet, még jogosítványa is van. 2014-ig kitartott a szerencséje.

Hiába volt ő a világ egyik legkeresettebb bűnözője, még menekülés közben is fenn tudta tartani uralmát. Többször a kormányerők szivárogtattak, máskor a sajtó írta meg, mikor fognák el, ezért is tűnhetett úgy, hogy a kormánypárt szinte összejátszik Guzmánnal, így lett ő nemcsak a legkeresettebb, hanem a leginkább érinthetetlen bűnöző is az országban. A Forbes magazin a 67. helyre sorolta a világ legbefolyásosabb embereinek 2013-as listáján, pedig akkoriban leginkább hegyi kunyhókban bujkált.

Guzmán drogkartellje, a Sinaola az első szökése után, a 2000-es években lett igazán sikeres. Fénykorában 60 ezer négyzetkilométernyi területen Costa Ricányi drogültetvényt tartott fenn, tízezerszámra belezték ki, majd töltötték meg kokainnal az uborkákat és banánokat. A Mexikón keresztül futó forgalom 45 százalékát ellenőrizte, és az Egyesült Államokban fogyasztott drogok fele tőlük származhatott. A Financial Times szerint Guzmán kartellje egészen Európáig és Ausztráliáig elért.

Végül az amerikai droghatósággal összefogva a mexikói kormányerők elkezdték felgöngyölíteni a Sinaola kartellt középvezetői szinttől, és így egyre közelebb kerültek Guzmánhoz is. A 2014-es elfogásához vezető végzetes hiba az volt, hogy többször lemerészkedett a tengerpartra. 2014 februárjában, másfél éve kötött ki az Altiplano börtönben. A hely nem volt ismeretlen neki, először itt landolt az 1993-as elfogása után is, csak később helyezték át oda, ahonnan 2001-ben megszökött.

Arely Gomez mexikói főállamügyész bejelentette: az elfogott El Chapót újra visszaviszik ugyanoda, Altiplanóba − ahonnan tavaly júliusban egyszer már megszökött.

Rovatok