Index Vakbarát Hírportál

Német menekülttáborban lakott a francia késes támadó

2016. január 10., vasárnap 10:59

Szombaton a német rendőrség házkutatást tartott egy menedékkérőknek fenntartott menekülttáborban Recklinghausenben. A rendőrség szerint Itt lakott az a férfi, akit párizsi rendőrök lelőttek, miután késsel rontott rájuk a Charlie Hebdo elleni támadás évfordulóján.

A német rendőrség szerint erős bizonyíték alapján cselekedtek, amit a német hírszerzőktől kaptak. A házkutatás eredményeit még mindig elemzik francia kollégáikkal, de arra nem találtak bizonyítékot, hogy további támadást tervezne bárki is.

Több információt a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem adnak ki. A francia nyomozók még mindig szenvednek a késes támadó valós személyazonosságának megállapításával. A korábbi információk szerint a hajléktalan férfinek papírjai sem voltak, így nem könnyű azonosítani.

 Nem volt társa

 A francia belügyminiszter szerint nem volt tettestársa annak a késelőnek, akit csütörtökön lőttek le egy párizsi rendőrkapitányságnál. Bernard Cazeneuve az I-télé francia hírtelevízió kérdésére vasárnap azt mondta, hogy tudomása szerint nem volt tettestársa a merénylőnek. A miniszter arra kérte a médiát, hogy a legnagyobb óvatossággal kezeljen a merénylőre vonatkozó minden információt.

"Jelenleg annyit tudunk, hogy feltehetően tunéziai származású, Tarek Belgacemnek hívhatják, és több uniós országban is tartózkodhatott, Luxemburgban, Svájcban, Németországban" - mondta a tárcavezető.

"Ami azt a közzétett információt illeti, amely szerint egy németországi menekültszálláson élt és menekültkérelmet nyújtott be, ezt a hírt nem tudom megerősíteni, mert egész egyszerűen nem vagyok abban biztos, hogy ez így van" - tette hozzá.

A férfit a rendőrség előbb egy 2013-as lopási ügy kapcsán marokkóiként, míg később ismerősei elmondása alapján tunéziaiként azonosította.

Rovatok