Index Vakbarát Hírportál

Milliós perre készülnek az orosz utasszállító miatt

2016. január 11., hétfő 07:29

New Yorkban indíthatnak pert az Egyiptom felett tavaly októberben megsemmisült orosz utasszállító áldozatainak hozzátartozói. A 224 halottal járó tragédia a gépet az orosz Kogalimaviának bérbeadó amerikai cég miatt kerülhet amerikai bíróság elé.

Ehhez amerikai ügyvédeket fogadnak a keresetet csoportosan benyújtók, akik jelenleg százan vannak. „Most gyűjtjük az adatokat, minden egyes áldozatnál megvizsgáljuk, milyen keresete volt, mennyi örököst hagyott hátra” – idézte a Newsru.com Igor Trunovot. Az ügyvéd szerint a kártérítési összegek 300 ezer és másfélmillió dollár közöttiek lesznek.

Az áldozatok rokonai pert indítanak a gépet bérbeadó ILFC-t biztosító cég ellen is.

A Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gép indulása után 20 perccel tűnt el a radarról, a Sínai-félsziget felett. Hamarosan kiderült, hogy a 9500 méter magasságig emelkedő gép lezuhant.

A politikai adok-kapoktól sem mentes vizsgálódás után Oroszország elismerte, hogy az Iszlám Állam (IS) által végrehajtott bombamerénylet végezhetett az Airbus A321-es típusú utasszállítóval. Nyugaton már a kezdetektől ezt a teóriát hangoztatták, Moszkva eleinte ezt spekulációnak nevezte.

Az IS korábban magára vállalta az akciót, amelyet állítása szerint az Oroszország által Szíriában tavaly szeptember végén kezdett légi beavatkozás miatt hajtott végre.

Egyiptom elutasítja, hogy az IS képes lett volna bombát csempészni az orosz utasszállítóra, mostanra azonban megegyezés van a vizsgálóbizottságban abban, hogy a repülőtéri személyzet valamely tagja 1 kilogramm trotil erejének megfelelő bombát rejtett el a gép hátsó harmadában egy ablak melletti ülés alá.

Rovatok