Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam terroristája robbantott Isztambulban

2016. január 12., kedd 10:15 | aznap frissítve

Erdogan török elnök magyar idő szerint fél egykor megerősítette a korábbi gyanút, öngyilkos merénylet történt Isztambulban. A támadásban tizenegyen meghaltak, az áldozatok között 8 német állampolgár van, és a sérültek között is sok a külföldi. Ahmet Davutoglu miniszterelnök közölte, az elkövető az Iszlám Állam 28 éves tagja volt, Szíriából érkezett Törökországba.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A Hürriyet Daily News tudósítása szerint nagy erejű robbanás történt Isztambul Sultanahmet negyedében. Az isztambuli kormányzó hivatala szerint legalább tizenegy ember meghalt és tizenöt – közülük 8 német, 2 perui állampolgár – megsebesült a helyi idő szerint fél 11-kor történt robbanásban. 

Az áldozatok többsége német turista

A robbanás a Theodosius obeliszknél, a turisták által látogatott Kék mecsethez és a Hagia Sophia múzeumhoz közeli téren történt. A helyszínre számos tűzoltó, rendőr és mentő vonult ki, a környéket lezárták.

Davutoglu török kormányfő Angela Merkelt arról tájékoztatta, hogy az áldozatok többsége német állampolgár. A török kormány megerősítette azokat a sajtóhíreket, miszerint a 11 halálos áldozatból 9 német állampolgár, amit végül a német külügyminiszter Frank-Walter Steinmeier helyesbített nyolcra a koraesti órákban. A német Bild török forrásokra hivatkozva azt írja, az öngyilkos merénylő egy német turistacsoport közelében robbantotta fel magát.

A sebesültek között további kilenc német, egy dél-koreai, egy perui és egy norvég turista is van – magyar áldozatokról vagy sérültekről az isztambuli magyar főkonzulátus nem tud. A halottak száma tovább nőhet, mivel a CNN Türk szerint legalább két súlyos sérültet szállítottak a közeli kórházakba.

Szemtanúk szerint több holttest és testrészek feküdtek a turisták által látogatott téren. A sebesülteket közeli kórházakba szállították a rohammentők. A Hürriyet Daily News felvételein magyar idő szerint délben még mindig mentőautók szirénázása hallatszott. Az obeliszk és a Kék mecset környékét lezárták.

A tudósítások szerint a robbanás ereje akkora volt, hogy azt a közeli utcákban is hallani lehetett. Az al-Arabíjának egy szemtanú azt mondta, hogy a robbanás után egy méter mély kráter maradt.

Szír volt az elkövető

A DHA török oldal által közzétett videóban egy rendőr azt mondta az embereknek, miközben kiterelte őket a helyszínről, hogy öngyilkos merénylet történt. A TRT török állami tévé szintén öngyilkos merényletről beszélt.

A török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu válságtanácskozást hívott össze, amin többek között a belügyminiszter, az egészségügyi és a külügyminiszter is részt vett, valamint a török titkosszolgálatok vezetője. „Az elkövető az Iszlám Állam egy külföldi tagja volt” – közölte a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök a magyar idő szerint fél egykor tartott sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az öngyilkos merénylet elkövetője szír származású volt. Erdogan közölte, együttérez az áldozatok családjaival, a sérülteknek mielőbbi felépülést kíván. Mint mondta: „Szolidárisnak kell lennünk, kéz a kézben kell harcolnunk a terrorizmus ellen. Ebben Törökország mindig partner volt. Legyen szó az Iszlám Államról vagy a PKK-ról.”

A török kormányfő helyettese, Numan Kurtulmus szerint a helyszínen talált testrészei alapján azonosították az öngyilkos merénylőt, aki 1988-ban született Szíriában. A török média tudni véli, hogy az elkövető a 28 éves Nabil Fadli, egyes lapok szerint ugyanakkor nem szír, hanem szaúdi származású.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője a Twitteren ítélte el az esetet, gonosz támadásnak minősítve azt. A PDP vezetője, Selahattin Demirtas pedig brutális mészárlásnak nevezte a Sultanahmeten történteket, amiknek háttere nem maradhat homályban. Biztonsági és kormányközeli források szerint az öngyilkos merénylet mögött az Iszlám Állam (IS) állhat, mivel a merényletet nagy forgalmú turistaközpontban követték el. A merényletet egyelőre senki sem vállalta magára.

Július óta fokozott terrorkészültség van Törökországban, miután a szíriai határnál lévő Surucban öngyilkos merényletben 32 ember vesztette életét. Októberben Ankarában két helyen is történt robbanás, egy béketüntetésen 106-an vesztették életüket. A török hatóságok szerint az utóbbi merényletért az Iszlám Állam volt a felelős.

A rendőrség legutóbb december 30-án vett őrizetbe két feltételezett IS-tagot, akik szilveszter este terveztek merényletet Isztambulban. A hatóságok robbanószerkezeteket találtak a náluk tartott házkutatáskor – írja az al-Arabíja angol nyelvű kiadása.

Tavaly január 6-án ugyanebben a negyedben, néhány utcányira a mostani merénylettől volt már egy öngyilkos robbantás. Akkor a szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) egyik tagja robbantotta fel magát a kerület rendőrörse előtt. A támadó meghalt, két rendőr pedig megsérült.

Beleremegtek az ablakok

Egy magyar szemtanú, Zoltán az Indexnek elmondta, hogy egy négyfős társasággal éppen a helyszínre tartott, amikor rengeteg mentőre és rendőrre lettek figyelmesek. Mindenki fel-alá rohangált, telefonált. Ők jól vannak, közben visszatértek a szállásra. Azóta nem tapasztaltak komolyabb fennakadást, de a városközpont felé vezető utakat lezárták.

A helyszínen felvétel is készült a robbantásról, ugyanis valaki épp az obeliszket videózta a detonáció pillanatában. A telefon kijelzőjén állítólag ez a pillanat látható:

İzleyici maili: #SultanAhmet'te patlama anı. pic.twitter.com/zoI23bJa7L

— Özgen Aydos (@ozgenaydos) January 12, 2016

„Beleremegtek az ablaktáblák a robbanásba, és a csukott ablakon keresztül is lehetett hallani” – mondta el az Isztambulban tanuló Kevin az Indexnek. Az amerikai férfi néhány utcányira, egy barátja lakásán volt, amikor az eset történt. Állítása szerint a robbanás környékét teljesen lezárták a rendőrök. Több egyenruhás az utcai szemeteseket nézi át, és legalább tíz mentő áll a lezárt területen belül. Úgy tudja, hogy kiürítették a Hagia Sophiát is, ami a tér egy távolabbi pontján áll.

Este megszólalt Angela Merkel is, aki megerősítette, hogy nyolc ádozata volt a robbantásnak, viszont a súlyos sérültek között is sok a német állampolgár, így ez a szám még nőhet. Nyilatkozatában a terroristákat az emberség és a szabad emberek ellenségeinek nevezte. 


A magyar külügyminisztérium konzuli szolgálatának friss közleménye azt javasolja a jelenleg Isztambulban tartózkodó magyar állampolgároknak, hogy tájékoztassák családjukat és hozzátartozóikat a hogylétükről. Az isztambuli főkonzulátus az alábbi forródróton érhető el: +90 533 375 8715. A konzuli szolgálat a már városban lévőknek vagy oda utazni szándékozóknak azt tanácsolja, hogy regisztráljanak a Konzuli Szolgálat honlapján. A német külügy ugyanakkor azt tanácsolja, hogy a turisták kerüljék el a forgalmas helyeket.

Áder János a merénylet kapcsán részvéttáviratot küldött a török államfőnek, amelyben elítélte a terrorizmus minden formáját.

Rovatok