Index Vakbarát Hírportál

A Köpcös filmbe illő menekülése is kevés volt

2016. január 13., szerda 07:30 | aznap frissítve

Titkos találkozó a dzsungelben, menekülőutakkal megspékelt rejtekhely, bujkálás a csatornába, az autós menekülés végén pedig bilincsbe vert drogbáró egy szexmotelben. Kétszer már megszökött, ezért az újabb elfogást ünneplő mexikói vezetés úgy tűnik, minél előbb megszabadulna a legismertebb kartellvezértől, a Köpcöstől, akinek megkezdődött amerikai kiadatási eljárása. Addig a korábbinál szigorúbb biztonsági intézkedések mellett tartják fogva.

Az eddigi, filmbeillő szökéseihez hasonlóan Joaquín Guzmán, becenevén a Köpcös (El Chapo) pénteki elfogása is látványos akciót hozott. A 166 centis mexikói drogbáró mindent megpróbált, hogy kikeveredjen a csapdából, a tűzharc árnyékában egy rejtekajtón keresztül még a csatornába is lemászott, végül azonban bilincsben végezte egy szexmotelben.

Egyre több részlet derül ki, ezek alapján több nyom is segíthetett eljutni a világ egyik legkeresettebb bűnözőjének a Los Mochis-i rejtekhelyére, amik közül csak az egyik volt a Sean Penn amerikai színésznek adott interjúja. A rettegett drogbáró most visszakerült abba a börtönbe, ahonnan egyszer már megszökött, de a mexikói hatóságok kiadnák az amerikaiaknak a Köpcöst, akinek a kalandos története így előbb, vagy utóbb, de az Egyesült Államok egyik szigorúan őrzött létesítményében érhet véget.

Kisétált a börtönből, de nem ment messzire

2001-es szökése után 13 éven át el tudta kerülni a korrupt hatóságokat, és újbóli elfogása sem sokáig tartotta a rácsok mögött: a Köpcös tavaly júliusban egyszerűen kisétált a rácsok mögül egy éppen az ő magasságára méretezett, 166 centinél valamivel magasabb, másfél kilométer hosszú alagúton, ahova cellája zuhanyzóján keresztül jutott le Mexikó egyik legbiztonságosabbnak hitt börtönéből. Még lehajolnia sem kellett. Az alagútban lépcsők, világítás, szellőzés is volt, ráadásnak pedig egy kismotor is, amellyel eredetileg a kitermelt földet és a szerszámokat hordhatták.

Második szökése nagy blama volt a korrupció felszámolását és a mexikói drogkartellek ellen küzdő igazságszolgáltatás megerősítését hirdető mexikói vezetésnek, miközben rávilágított arra, hogy valójában mennyire durva a mexikói korrupció – a börtön 23 dolgozóját vették őrizetbe –, és milyen súlyos gondok vannak az intézményekkel. Az önmagát addig a szervezett bűnözés elleni küzdelem élharcosának beállító Enrique Peña Nieto elnök azért is

nagy nyomást helyezett a hadseregre, hogy bármi áron kerítsék elő a Köpcöst,

mert közben a 2014 szeptemberében elrabolt 43 diákot továbbra sem találják, és ezért rengeteg bírálat éri a kormányzatot. A most 58 éves Guzmán elfogásához nagyszabású akció indult, közel 10 ezer rendőr volt a nyomában.

A kézrekerítése azonban így sem ment volna feltehetően fél év alatt, ha a drogbáró nem éppen látványosan szülőállamából próbálja továbbra is irányítani az arról elnevezett Sinaloa-kartellt, ami az Egyesült Államokba irányuló drogkereskedelem javát ellenőrzi. Sokak szerint dollármilliárdos vagyona és forrásai segítségével a Köpcös elbújhatott volna akár Dél-Amerikában, akár Európában, azonban láthatóan fel sem merült benne, hogy így meneküljön. Sinaloa államban szinte érinthetetlennek tartotta magát: a helyiek közül sokan egyfajta kifacsart Robin Hoodként csodálják, amiért munkát ad az embereknek, és segít a szegényeken, miközben a bandája tömérdek katonát, rendőrt lefizetett.

Titkos találkozó a dzsungelben

Rendőrségi források szerint azonban a túlzott magabiztosságának tudatában nem volt kellően óvatos. A hatóságok megfigyelték ügyvédeit, szemmel tartották a korábbi feltételezett rejtekhelyeit. Guzmánnak ráadásul már a börtönben szöget ütött a fejében, hogy filmre kellene vinni nem mindennapi életét, erről a tervéről pedig a bujkálása alatt sem mondott le. Így került kapcsolatba egy mexikói színésznőn keresztül Sean Pennel, aki végül titokban találkozott is a Köpcössel.

Kate del Castillo, aki egyébként pont egy drogkartell egyik vezetőjét játszotta korábban egy mexikói sorozatban, még a Köpcös börtönévei alatt ismerkedett meg a drogbáróval, aki rajta keresztül próbálhatott filmet készíttetni életéről. A Köpcös tavalyi szökése után a nő Los Angelesben találkozott Pennel, akivel azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a filmet nem lehet megcsinálni.

Az amerikai színész azonban elérte, hogy egy interjút készíthessen a keresett bűnözővel.

Kacskaringósan, nagyjából négy átszállással végül Penn és Del Castillo egy kisrepülőgéppel eljutott a Köpcös búvóhelyére a dzsungel egy félreeső részén.

Penn állítása szerint Guzmán hat emberét látta, de a drogbáró szerint több mint száz másik figyelt rájuk a közelből. Hét órán át személyesen is beszélt a dzsungel mélyén rejtőző Köpcössel,azonban jegyzetelni nem engedték, ezért utólag küldött kérdéseket még, amire a drogbáró egy most már teljes egészében nyilvánosságra hozott, tizenhét perces videóban válaszolt. A Rolling Stone-ban megjelent interjú és a kiderült részletek alapján

Alagút épült a ház alá

Nem tudni, hogy a Pennel folytatott találkozója pontosan mennyire segítette a nyomára akadni a Köpcösre vadászó hatóságokat, de az biztos, hogy az októberi találkozó környékén már többek között ügyvédeit is lekövetve alaposan le tudták szűkíteni a kutatási területet.

Állítólag csak azért nem csaptak le rá, mert vele volt két nő és egy gyerek is, de a Köpcös menekülés közben a lábszárán és az arcán így is megsebesült, habár azt gyorsan leszögezték, hogy nem a rendőrökkel vívott összecsapásban. A hadsereg több hegyi utat lezárt, elkezdte átkutatni a környéken a kisebb falvakat, amivel lépéskényszerbe hozták Guzmánt. Ekkor dönthetett úgy, hogy

a jól bevált dzsungel helyett inkább kimerészkedik a negyedmillió lakosú Los Mochisbe.

Az nem egyértelmű, hogy mennyivel a pénteki akció előtt bizonyosodtak meg a hatóságok arról, hogy a keresett nagyvad vette be magát a házba. Arely Gómez mexikói főállamügyész arról beszélt, hogy többek között titkosszolgálati információkra támaszkodtak, emellett a hatóságok a börtön alatti alagút építésében is segédkező egyik emberét is megfigyelték, aki több településen is dolgozni kezdett addig üresen álló házakon.

Az egyik, menekülőúttal felvértezett ház történetesen éppen Los Mochisban volt, ezért már korábban a hatóságok látókörébe került. A Los Angeles Times úgy tudja, hogy végül aztán egy egyszerű füles vetett véget végleg a Köpcös nagy menekülésének: a szomszédok figyelmeztették a hatóságokat, hogy állig felfegyverzett alakok érkeztek a házhoz, és két páncélozott járművel járják a környéket.

Rajtaütés, üldözés, elfogás

A Fekete Hattyúnak elkeresztelt akcióban múlt pénteken tengerészgyalogosok és rendőrségi kommandósok érkeztek a Köpcös búvóhelyéhez. A hatóságok szerint a vezérüket védő fegyveresek nyitottak először tüzet hajnali fél ötkor, amire válaszul lezárták a környéket, és helikoptereket is kértek. „Nem hangzott úgy, mintha igazán sok katona vagy helikopter lett volna, ezért nem gondoltuk elsőre, hogy egy igazán nagy hal akadt a horgukra" – emlékezett vissza egy közelben lakó taxisofőr. A rajtaütést 15 percen át az egyik kommandós fejkamerája is megörökítette.

Operativo "Cisne negro"

Riválisok ellen is harcolt

Szökése óta egyébként a Köpcös nemcsak bujkált, hanem próbált küzdeni a távollétében a Sinaloa területeire pályázó Beltrán Leyva kartell ellen is. Ennek ellenére a Köpcös újabb rács mögé kerülése várhatóan nem nagyon fogja meroppantani a Sinaloát, amire az sem volt túlzottan nagy hatással, amikor legutóbb börtönbe került. Viszont az erőszak még fel is lángolhat a határ mentén, ahogy más kartellek is próbálják megvetni a lábukat az Egyesült Államok felé. Mexikóban 2006 óta több mint 70 ezer áldozatot követeltek az összecsapások a drogkartellek és az ellenük harcoló hadsereg között. Gazdasági elemzők szerint a gyenge biztonsági helyzet a gazdasági növekedés legnagyobb akadálya.

Amíg emberei a hatóságokkal vívtak tűzharcot, Guzmán egyik helyettese, Orso Iván Gastélum Cruzzal az oldalán megpróbált kicsusszanni a hatóságok gyűrűjéből. Hol máshol, egy tükör mögött nyílt a titkosajtó a hálószobájából, ami aztán egy nagyjából 30 méter hosszú alagúton át vezetett le egyenesen a csatornarendszerbe. Ezúttal viszont nem lehetett különcködni, a mexikói tévések az elfogás utáni napokban bejárták a csatornaszakaszt, amiből jól látszott, hogy ott bizony a börtönből még állva kisétáló Köpcösnek is le kellett hajolnia. Órákig vártak a mocsokban, de a vízszint is kezdett emelkedni, ezért végül 1,6 kilométerrel arrébb előjöttek egy benzinkút közelében.

A közben zajló lövöldözésről a mexikói haditengerészet is kiadott egy közleményt, eszerint a katonák öt embert lelőttek, és további hatot őrizetbe vettek, amikor lerohanták a házat, két páncélozott járművet, nyolc nagyobb karabélyt, egy pisztolyt, és egy gránátvetőt is lefoglaltak. Átkutatták a búvóhelyet, ahol ruhák, ételmaradékok, különböző felszerelések hevertek a padlón. A rajtaütés annyira váratlanul érhette a fegyvereseket, hogy

az erkélyen még zoknik, trikók és alsónadrágok is ott lógtak a szárítón.

A hálószobában szteroid injekciókat, injekcióstűket, antibiotikumokat és potencianövelő szert is találtak. Egy hűtő mögött ott épült egy második menekülőút kezdeménye is, de időbe telt, amíg a tengerészgyalogosok a rejtekajtón át lejutottak a csatornába, ahol már nem találták ott a drogbárót.

A Köpcös ugyanis kirángatott egy sofőrt az autójából a piros lámpánál, majd nem sokkal később egyszer még kocsit cserélve próbált kereket oldani vele tartó jobbkezével együtt. Hiába jutottak azonban ki a városból Gastélum Cruzzal, a Köpcösék végül fennakadtak egy rendőri ellenőrzőponton. „A nyaralásnak vége" – mondta a Televisa szerint állítólag Guzmán, amikor elkapták a hatóságok. A rendőrök azonban nem akartak kockáztatni, a két kartellvezért ezért bevitték a legközelebbi biztos helyre, ami a Guardian szerint történetesen egy szexmotel volt. A hivatalos képeken persze nem látszottak a rózsaszín-lila színvilágú szobába előre bekészített szexjátékok, csak a megbilincselt drogbáró szomorkodott a szatén ágytakaró szélén ülve.

Küldetés teljesítve. Megvan.

– olvasta fel az éppen diplomatákkal találkozó belügyminiszter Enrique Peña Nieto elnök Twitter-üzenetét, miközben a Köpcöst a motelhez megérkezett erősítés segítségével továbbszállították a börtön felé. A diplomaták állítólag ujjongásban törtek ki, szüntelen tapsoltak, majd pedig elénekelték a himnuszt. A belügyminiszter szerint Guzmán elfogása is megmutatta, hogy egyetlen bűnöző sem menekülhet el a mexikói hatóságok elől, de az ellenzék szerint nem nagyon kellene ünnepelni, amíg az elrabolt diákok nem kerülnek elő.

Nem adják ki egyik napról a másikra

A Doux motelben azóta különösen népszerű lett az 51-es szoba, ahol a Köpcöst egy ideig fogva tartották, mielőtt visszakerült az altiplanói börtönbe, amit júliusi szökése óta átépítettek, és most harckocsikkal vettek körül. Most az a legnagyobb kérdés, hogy meddig marad ott a drogbáró, már ha harmadik szökéssel nem is számolunk. A mexikói ügyészség már bejelentette, hogy megkezdte a kiadatási eljárást az Egyesült Államok felé, ahol többek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel vádolják. Ezekért összesen több mint száz év börtönt is kaphat.

A két ország között kiadatási egyezmény van életben, és Mexikóból rendszeresen küldenek át bűnözőket az Egyesült Államokba. Az amerikaiak már korábban is kérvényezték a Köpcös kiadatását, legutóbb éppen 16 nappal júliusi szökése előtt, azonban az akkor nagyon magabiztosan nyilatkozó mexikói hatóságok nemzeti önérzetből azt akarták, hogy először ott ülje le büntetéseit, mielőtt átadnák az amerikaiaknak („vagyis 300, vagy 400 év múlva"). Most úgy tűnik, hogy a mexikói vezetés már inkább minél előbb az Egyesült Államokban akarja tudni a Köpcöst, azonban a megkezdett kiadatás nem megy egyik napról a másikra. Az ügyészség szerint 

általában egy évig tart a drogbárók kiadatása, de ebben az esetben még az öt év sem kizárt,

írja a New York Times.

A Köpcös ügyvédje amellett érvelt, hogy az alkotmány és a nemzeti szuverenitás alapján nem lenne szabad kiadni védencét sem az Egyesült Államoknak, sem bármelyik másik országnak sem, először Mexikóban kell leülnie bármilyen büntetését. Máris hatszor megtámadta a több szakaszból álló kiadatási eljárást, amit később is megpróbálhatnak akadályozni. Jogi szakértők szerint azonban örökké nem tudják elodázni a kiadatást.

Már csak az a kérdés, hogy közben a hatóságok el tudják-e kerülni, hogy megint kijusson. A mexikói hatóságok egyelőre megerősítették a Köpcös cellájának padlóját, és folyamatosan áll egy őr az ajtója előtt. A börtön érintett részéről átszállítottak máshova rabokat, és négyszer annyi biztonsági kamerát szereltek fel. A tervek szerint egyébként a Köpcöst teljesen váratlanul helyezik majd át másik cellákba a börtönön belül, írja a Reuters.

Az amerikai hatóságok vizsgálják Sean Penn-t is, miután kiderült, hogy hetekig titokban szervezte az interjú előkészítését a világ egyik legkeresettebb emberével, amihez kódolt emailüzeneteket, kódneveket és még eldobható telefonokat is felhasznált.

Nem rejtegetek semmit

– mondta Penn az AP-nek hétfőn. Egyelőre még nem tudni, hogy a színész ellen indítanak-e bármilyen eljárást.

Ha a Köpcöst átszállítják az Egyesült Államokba, akkor Guzmánt várhatóan más hírhedt bűnözőkhöz hasonlóan egy szigorúan őrzött börtönbe viszik majd a coloradói Florence-be, amíg a perére vár. A városban terjesztett drogok miatt Chicagóban Al Capone óta először őt kiáltották ki elsőszámú közellenségnek, de New Yorknak is jó esélye van arra, hogy esetleg ott tartsák majd a drogbáró perét, ami aztán újabb fordulatokkal is szolgálhatna. Akárhogy lesz is, az már látszik, hogy a Köpcös filmbeillő története még nem ért véget, most csak újabb csúcsponthoz ért.

Rovatok