Index Vakbarát Hírportál

A szemem láttára halt éhen

2016. január 15., péntek 14:52

Hétfőn a sajtó nyomása miatt elkezdték beengedni az élelmiszerszállító segélykonvojokat a szíriai Madajába, ahol a hírek szerint október óta éhezik a civil lakosság amiatt, hogy a szíriai kormány haderői ostromgyűrűt vontak a város köré.

Ahogy azt mi is megírtuk, a Madajából kiszivárgó információk szerint a családok leveleket és füvet esznek, mivel egy kiló rizs már több mint 70 ezer forintba kerül a feketepiacon. Egy, az Indexnek beszámoló helyi pedig kutyákra macskákra és gyökerekre fanyalodott, hogy életben maradjon.

A több tízezer éhező megmentésére csütörtökön érkezett újabb szállítmány, amit a hétfőihez hasonlóan beengedett a szíriai kormány a városba. Ugyanakkor a Madajában dolgozó segélyszervezetek a WHO-nak azt állították, hogy az elmúlt egy hónap alatt legkevesebb 32-en haltak éhen a városban. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint a városban 200 ember áll az éhenhalás szélén.

Az első szállítmánnyal egy fotós is eljutott az ostrom alá vett városba. Az ő képeit is megnézhetik a következő galériában:

Az UNICEF képviselője, Hanaa Singer pénteken azt mondta a sajtónak, hogy egy 16 éves fiú csütörtökön a szeme láttára halt meg, olyan súlyosan alultáplált volt, hogy már nem lehetett segíteni rajta.

A WHO bejelentése szerint a szíriai kormány engedélyezte a Szíriai Arab Vörös Félhold egy mobil klinika eljuttatását a városba, továbbá hozzájárult ahhoz is, hogy a lakosság oltásokat kaphasson.

Rovatok