Index Vakbarát Hírportál

Egyetemi tanárokat tartóztattak le terrorizmus miatt Törökországban

2016. január 15., péntek 11:17 | aznap frissítve

A török rendőrség letartóztatott 12 értelmiségit, akik aláírták azt a petíciót, amely a kurd felkelők elleni hadműveletek leállítását és a tárgyalóasztalhoz való visszatérést sürgetik, írja az MTI. Az őrizetbe vettek az északnyugati Kocaeli Egyetem tanárai, várhatóan 9 másik társuk is rács mögé kerül.

Az ügyészség terrorista propagandában való részvétellel, és a Török Köztársaság intézményeinek megsértésével vádolja az összes török aláírót. A Nem veszünk részt ebben a bűncselekményben című petíciót 1128-an írták alá, köztük 89 törökországi és külföldi egyetem oktatója. A külföldi aláírók között olyan neves gondolkodók is vannak, mint Noam Chomsky, David Harway, Immanuel Wallerstein és Slavoj *iľek.

Erdogan török elnök már napja dühösen kelt ki az aláírók ellen, hordának nevezve őket. Szerinte ezek az ún. értelmiségiek elárulták az államot, de ez nem elég nekik, "külföldieket is meghívnak, hogy kövessék figyelemmel az eseményeket. Ez gyarmatosító magatartás."

Tudatlanok és sötétek vagytok, akiknek fogalmuk sincs, mi zajlik keleten vagy délkeleten. Mi már szinte hazajárunk ezekre a helyekre

- mondta, majd hozzátette, Törökországnak nem a kurdokkal, hanem a terroristákkal van baja. Erdogan a petíció összes aláíróját, köztük név szerint Noam Chomskyt, meghívta Törökországba, hogy a helyszínen saját szemükkel láthassák az eseményeket, amelyekről nyilatkoznak.

A petíció aláírói elítélik a kormány által Délkelet-Törökországban folytatott "szándékos és tervezett mészárlást", amely a "török törvények és a Törökország által aláírt nemzetközi egyezmények semmibe vételével" zajlik. Mint ismert, miután nyáron összeomlott a tűzszünet Törökország és a kurd felkelők között, a török hadsereg megszállta a délkeleten található Cizrét és Silopit azzal a céllal, hogy kifüstöli onnan a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet felkelőit. Erdogan megesküdött, hogy megsemmisíti a kurd függetlenségért 1984 óta fegyverrel harcoló PKK-t.

A The Wall Street Journal december közepén azt írta, hogy a PKK ellen hirdetett harc miatt mintegy 200 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására Törökország délkeleti részén, és legalább 560, köztük 150 civil halálos áldozatot követeltek a fegyveres cselekmények.

Rovatok