Index Vakbarát Hírportál

Észak-koreai esti mese: A tigris, a sün és az atomprogram

2016. január 20., szerda 13:47

Észak-Korea egyik hivatalos hírszolgáltatója, az Uriminzokkiri újra lehozta a tigrisről, a medvéről és a sünről szóló tanmesét, ami áttételesen az ország fegyverkezéséről és atomprogramjáról szól szakértők szerint, írja az NKNews.org.

A videót már többször kitették a Youtube-ra, például 2005-ben, miután Kim Dzsongil bejelentette, Phenjan atomfegyverrel rendelkezik. Egyébként részlet a gyerekeknek szánt, 1984-ben könyvként is megjelent rajzfilmből, A sün, aki legyőzte a tigristből, állatmese-variáció a Dávid és Góliát-témára.

A tigris, a sün és az atomprogram

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy erdő, benne egy tisztás, ahol a medve és a vaddisznó összemérték erejüket. Ám versengésüket megzavarta a még a medvénél is hatalmasabb tigris, aki elragadta előlük az aranyérmet.

A rajzfilmben a tigrisnek minden állat behódol, kivéve a sündisznót, akire a feldühödött tigris rálép, úgyhogy először a lábába, majd a pofájába állnak a sün tüskéi. „Kérlek, bocsáss meg” – kéri végül a tigris, megígérve, hogy soha többé nem veszi semmibe a kisebb állatokat. A tanulság tehát, hogy a kisebb feladata, hogy erősítse magát, ahelyett, hogy meghunyászkodjon (mint a talpnyaló róka, aki nem tudja kivívni a tigris elismerését, akármennyit nyal).

Jeon Young-sun, a Konkuki Egyetem kutatója szerint az időzítés ellenére nem csak az észak-koreai atomprogram (vagyis a kisebb önvédelme) jogosságáról szól a mese, hanem tágabb értelemben Észak-Korea szerepéről az ellenségektől hemzsegő imperialista világban.

Észak-Korea 2005-ben jelentette be, hogy atombombája van, az ENSZ BT ezután vetett ki szankciókat az ország ellen, amely 2013-ig újabb nukleáris robbantásokat hajtott végre. Az újabb fokozatot a hidrogénbomba jelentheti Észak-Korea számára.

Rovatok