Index Vakbarát Hírportál

Már kéttucatnyian éhen haltak az ostromlott szír városban

2016. január 20., szerda 11:48

Az ENSZ élelmezéssel foglalkozó különleges megbízottja szerint éhínség fenyegeti a szír kormányerők és az Iszlám Állam által is ostromlott kelet-szíriai Deir-ez-Zór városát is, ahol a dzsihadisták múlt héten több száz embert mészároltak le, köztük nőket, gyerekeket, és egész családokat.

Hilal Elver beszámolója szerint a 200 ezres várost több mint egy éve tartják blokád alatt a kormányerők fegyveresei és az őket támadó dzsihadisták, szárazföldön senki nem juthat sem be a városba, sem ki belőle. A kormányerők nem engedik be a légi úton érkező segélyszállítmányokat, a lakosoknak pedig megtiltották, hogy elmenjenek. A beszámolók szerint a helyiek fillérekért adják el vagyontárgyaikat és házaikat, hogy élelmet tudjanak vásárolni - amiből egyre kevesebb van, és ezért egyre drágább.

Az ENSZ szerint az éhező diákoknak jártányi erejük sincs, így az iskolák konganak az ürességtől. Meg nem erősített hírek szerint december óta 20-27 ember - köztük gyerekek - haltak meg alultápláltság miatt. 

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint mind a szíriai kormány, mind a felkelők háborús bűnt követnek el azzal, hogy szándékosan éheztetik a civileket.

A hasonló helyzetben lévő Madajába a múlt héten több segélyszállítmányt is beengedtek a szír kormányerők, miután a nyugati sajtót bejárták az alultáplált gyerekekről készült fotók.

Rovatok