Index Vakbarát Hírportál

Szlovénia is szigorított menekültpolitikáján

2016. január 21., csütörtök 17:09 | aznap frissítve

Az osztrák kormány szerdán jelentette be, hogy változtat menekültügyi politikáján. Szigorúbban ellenőrzi az érkezőket, akik csak akkor léphetnek be Ausztriába, ha az országban maradnak vagy továbbmennek Németországba és ott maradnak. A balkáni országok a bejelentés után beálltak mögéjük, és sorban átvették az új szabályozást. Szijjártó már bolgár-macedón védvonalról beszél.

A szlovén kormány este úgy döntött, hogy ezentúl csak azokat a menekülteket engedi be, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedéket kérni. Vesna Györkös Znidar belügyminiszter sajtótájékoztatóján közölte, hogy az összes többi migránstól megtagadják a beutazást, és egyben megszigorítják a határellenőrzést is.

Az intézkedés csütörtöktől lép életbe. A Horvátországból 22 órakor érkező vonaton utazó migránsok beléptetésénél már az új szabály szerint járnak el a hatóságok. A belügyminiszter a döntésről értesítette horvát kollégáját.

A szlovén nemzetgyűlés estig tárgyalta, hogy miként veszi át a szerdai osztrák szigorításokat. A parlamentben előkerült Karl Erjavec külügyminiszter szerdai javaslata is, miszerint Szlovéniának korlátoznia kéne, hogy naponta maximum hány migránst vesz át Horvátországtól.

„A döntéseink a környező országok menekültügyi politikájától függnek” – mondta el Vesna Gyökös belügyminiszter a tanácskozás után a 24ur.com-nak. Nem kommentálta Erjavec felvetését, amely több szlovén jogász szerint is ellentétes a genfi egyezménnyel. A lapnak Saša Zagorc, a ljubljanai jogi egyetem tanára elmondta, statisztikailag nem lehet meghúzni, hány ember érdemli meg, hogy megvédjék, ha üldözik vagy veszélyben van a saját hazájában. Zagorc szerint már az osztrák szigorítások sem felelnek meg a nemzetközi jognak: Mennyiben számíthat az a menedékkérelmi ügyekben, hogy ki és hol akar letelepedni? – tette fel a kérdést.

Csatárláncba állt a Balkán

A szlovén hatóságok már szerdán felkészültek az osztrák szigorítások átvételére. A Horvátországgal közös határszakaszon mindenkit megkérdeznek arról, hová tart. De egyelőre nem intézkednek azok ellen, akik nem Németországba vagy Ausztriába mennek. Ugyanígy a csomagokat és a hivatalos papírokat is szigorúbban ellenőrzik – írja az Index.hr. Közben Ausztria csak a spielfeldi átkelőt hagyta nyitva a migránsok előtt.

Ugyanígy tesz Horvátország és Szerbia is. „Felkészülünk arra, hogy Németország, Horvátország és Ausztria szigorít a migrációs politikáján. Nem hagyjuk, hogy ezek az intézkedések meglepetésként érjék Szerbiát” – mondta el Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a B92 rádiónak. A belgrádi vezetés már kedden tisztázta, hogy az akkor még csak hír szinten előkerülő osztrák rendelkezéseket maradéktalanul átveszik. Ivica Dacic külügyminiszter viszont azt is kijelentette: Szerbia nem lesz harmadik ország a menekültek kiindulási országai és az Európai Unió között.

Nem fogadják majd a visszafordított migránsokat.

Macedón-bolgár védvonal az Unió határán

Macedónia csütörtök reggel újranyitotta Görögországgal közös határát a menedékkérők előtt. Szerdán ideiglenesen arra hivatkozva zárták le az átkelőket, hogy a szlovén vasútvonalon műszaki probléma miatt állt a forgalom. Ezt azonban a szlovén hatóságok cáfolták. A görög-macedón határ közötti senki földjén éjszaka 600 migráns vesztegelt.

A szkopjei kormányzat jelezte, alkalmazkodnak az új intézkedésekhez. Ahogy tették azt akkor is, amikor Szlovénia ment elébe egy osztrák határzárnak, és november közepén úgy döntött, hogy nem fogadja a gazdasági bevándorlókat. Ezt akkor Macedónia is átvette, és csak a szír, afgán és iraki migránsokat engedte tovább.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a balkáni láncreakciót úgy összegezte, hogy létrejött „a bolgár-macedón védvonal” az EU határain. Bulgária határai jelentős részére épített kerítést, ahogy Macedónia is, és az osztrák politika átvételével csökken az Európára nehezedő nyomás.

A csütörtökön Szófiába utazó tárcavezető az MTI-nek bírálta az európai vezetőket és politikusokat, mert szerinte szánalmas kirakatpolitikát folytattak. Szijjártó úgy látja, hogy bár többször beszéltek arról az elmúlt időszakban, hogy csak az unió határainak védelmével lehet megoldani a migránsválságot, de a nyilatkozatokat nem követték tettek.

Ezer ember ellen emeltek vádat 

Hatékonyan harcol az embercsempészet ellen Szerbia, tavaly ezer ember ellen emeltek vádat csempészet gyanújával, mondta Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter a szerb-bolgár határhoz közeli Knjazevacon a szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint. A tárcavezető kiemelte, hogy a migránsok csempészése elleni harcban Szerbia elől jár, a balkáni útvonalon ez az ország harcol a leghatékonyabban a bűncselekmény ellen. A tél beálltával és a beléptetés szigorításával jelentősen csökkent a migránsok száma, de így is naponta körülbelül kétezer embert regisztrálnak. A legtöbben Macedónia felől érkeznek, de néhány százan Bulgárián keresztül jutnak Szerbiába.

Rovatok