Index Vakbarát Hírportál

Németországban is elkobozzák a menekültek értékeit

2016. január 21., csütörtök 13:21

Miközben az Európa Tanács emberi jogi biztosa élesen kritizálta azt a készülő törvényt, ami szerint Dániában elkobozhatnák az érkező menekültek 10 ezer koronánál (kb. 420 ezer forint) többet érő értéktárgyaikat és vagyonukat az ellátásuk fejében, lassan kiderül, hogy Európa számos országában hasonló a gyakorlat. 

Mint kiderült, Svájcban évek óta arra kötelezik a menedékkérőket az országba történő beutazáskor, hogy adják le a náluk lévő értékek ezer frank (majdnem 290 ezer forint) feletti részét, hozzájárulva ezzel tartózkodásuk költségeihez. Most pedig az MTI a Bild alapján azt írja, hogy van egy ilyen német jogszabály is, amit két német tartományban be is tartanak. 

A német kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős minisztere a Bildnek úgy nyilatkozott, hogy a német jogszabályok szerint a menedékkérőknek először fel kell élniük jövedelmüket és vagyonukat, és csak akkor igényelhetnek segítséget, ha már mindenük elfogyott. Aydan Özoguz elmondta, hogy a menedékkérőknek Németországban alapvetően mindenüket fel kell élniük, még a családi ezüstöt is, és a megcsontosodott előítéletekkel szemben egyáltalán nincs jobb dolguk, mint a szociális segélyen élőknek.

A Bild cikke szerint két tartományban, Bajorországban és Baden-Württembergben érvényesítik ezt a szövetségi szintű szabályt. Előbbi helyen a hatóságok 750 eurós értékhatár felett minden készpénzt és értéktárgyat elvehetnek a menedékkérőktől, utóbbi tartományban ennél kisebb az értékhatár, mindössze 350 euró. A lap arról azonban nem ír, hogy a többi 14 tartományban milyen eljárást alkalmaznak.

Rovatok