Index Vakbarát Hírportál

A Kreml szerint Putyinnak nincs jachtja

2016. január 26., kedd 17:36

Visszautasította az orosz elnök szóvivője azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Vlagyimir Putyin korrupciós ügyekben volna érintett. „A BBC anyaga puszta kitaláció és rágalom, semmi alapja nincs” – mondta Dmitrij Peszkov.

Hétfőn állt elő a a washingtoni államkincstár szankciókért felelős vezetője azzal, hogy az orosz elnök évi 110 ezer dolláros jövedelme nem fedi a valós vagyoni helyzetét, mivel az orosz elnök tudja, hogyan kell elrejteni a  tényleges vagyonát. „Láttuk, miként gazdagítja a barátait és a közeli szövetségeseit, és azt is, ahogy állami eszközökkel ellehetetleníti azokat, akiket már nem tekint a barátainak. Az orosz energiakincsből és a többi állami szerződésből azokat engedi részesülni, akik a hasznára vannak, és mindenki mást kizár. Számomra ez a kép a korrupcióról szól” – mondta Adam Szubin.

Szubin nyilatkozata az első alkalom, amikor az Egyesült Államok hivatalos képviselője közvetlenül korrupcióval vádolja meg az orosz elnököt. A Krím Oroszországhoz csatolása miatt amerikai kezdeményezésre életbe léptetett nyugati szankciók egyelőre nem érintik Putyint, csak legszűkebb körének több tagját, akiknek számláit is zárolták az amerikai és európai bankok.

A Kreml külön nehezményezte Szubin állásfoglalását. „Ez így már hivatalosan megfogalmazott vád. Ez egyrészt világossá teszi, ki vezényli az egészet, másrészt, bizonyítékra van hozzá szükség. Egy ilyen intézmény részéről bizonyítékok nélkül magára az Egyesült Államok pénzügyminisztériumára vet rossz fényt” – mondta Peszkov, aki szerint az orosz-amerikai viszony olyan rossz állapotban van, hogy „hasonló kijelentések már nem rontanak rajta”.

Ugyanakkor a szóvivő nem követel bizonyítékokat, mert ez nem az orosz fél feladata. Peszkov szerint az amerikai pénzügyminisztérium érdeke, hogy ezt megtegye, ha nem akarja azt a látszatot alátámasztani, hogy csupán üres vádaskodással állt elő.

„Pontosan tudom, hogy az elnöknek nincsen jachtja” – idézte a Newsru.com Peszkovot, utalva arra, hogy a BBC dokumentumfilmjében a szentpétervári, hajókkal foglalkozó Szudkomflot kft. volt vezetője azt mondta, szemtanúja volt annak, hogy Roman Abramovics milliárdos egy 35 millió dolláros hajót ajándékozott az elnöknek.

Az orosz sajtó szerint minden bizonnyal a Novaja Gazeta 2005-ös cikkében már leírt 50 millió dolláros Olympia jachtról van szó, amit a lap szerint a Szibnyefty akkori tulajdonosa állítólag az elnöknek ajándékozott. A hajó offshore cégről offshore cégre vándorolt, az egyik cég tulajdonosa az orosz állami Szovkomflot volt.

Putyin kedden vett részt a korrupcióellenes tanács ülésén. A Kreml honlapján megjelent bejátszás szerint Putyin keményebb fellépést és hatékonyabb vagyonelkobzést követel a korrupcióban érintettek esetében.

Rovatok