Index Vakbarát Hírportál

Megvan az Obama elleni oregoni lázadás első halálos áldozata

2016. január 27., szerda 08:07

Egy embert meghalt, nyolcat letartóztattak az oregoni rezervátumfoglalás ügyében. Majdnem egy hónap kivárás után a hatóságok egyszer csak reagálni kezdtek, letartóztatták Ammon Bundyt is.

Amerikában a rendőrség és az FBI szerdán elkezdte felszámolni azt a szélsőjobboldali milicistákból álló csoportot, mely január 2-án az ország északnyugati részén fekvő Oregon államban felfegyverkezve elfoglalta a Malheur Nemzeti Vadvédelmi Területet igazgatóságát Burns település közelében.

A BBC hajnali tudósítása szerint a csoport vezetőjeként fellépő Ammon Bundyt négy társával együtt a rendőrség kedd délután egy autópályán tartóztatta le. Ötük mellett két embert Burnsben, és egyet Arizonában is letartóztattak az ügyben. Utóbbi, Jon Ritzheimer, aki iszlámellenes tüntetést szervezett Arizonában, önként jelentkezett a rendőrségen.

A CNN szerint a hatóságok két járművet intettek le, felszólították az utasokat, hgoy adják meg magukat. Két ember kivételével mindenki együttműködött a rendőrökkel: LaVoy Finicum és Ryan Bundy, Ammon Bundy öccse. Az nem világos, hogy ki lőtt először, annyi biztos, hogy több lövés is eldördült.

Finicum meghalt, Ryan Bundy pedig könnyebben megsérült a lövöldözésben.

Finicum, a csoport egyik legnagyobb hangú tagja, korábban az NBC News-nak azt mondta: inkább meghalna, mint hogy börtönbe vonuljon. „Vannak dolgok, amik még az életnél is fontosabbak, köztük a szabadság. Kész vagyok megvédeni a szabadságomat″ – fejtette ki.

Négy hétig kivártak

A hatóságok egy négy hetes türelemjáték végén döntöttek úgy, hogy lekapcsolják a közeli John Day nevű település gyűlésére autózó lázadók vezetőit. Az elfoglalt természetvédelmi területről eddig szabad volt a ki-be járás, de a hírek szerint az FBI most körbevette a néhány épületből és egy őrtoronyból álló létesítményt, melyben még mindig vannak fegyveresek. 

A hatóságok az összes rezervátumfoglaló ellen ugyanazt a vádat emelték:

Erőszakkal, megfélemlítéssel és fenyegetésekkel szervezetten akadályozzák az Egyesült Államok hatóságainak munkáját.

„Kormányunk tüzet nyitott Amerikára. A szabadság egyik legkiválóbb hazafija elesett” – reagáltak a rezervátumfoglalók a Bundy Ranch Facebook-oldalon. A Facebookon posztolt képen az áll,

Békés hazafiakat támadtak meg egy elhagyatott úton azért, mert kiálltak az Alkotmányért. Egyiküket megölték. Akkor kik a terroristák?

Ammon és Ryan Bundy apja, a saját jogán is hírhedt ellenálló Cliven Bundy azt mondta a Los Angeles Timesnak:  „A fiaim és mások a jogainkat és a szabadságunkat próbálják megvédeni, erre egyiküket megölték. Csak annyir mondhatok, jó ügyért áldozta fel magát.”

Cliven Bundy nyomdokain

Az esetről itt olvashat részletesen. A néhány tucatnyi lázadó alapvetően azt sérelmezi, hogy a bíróságok a szövetségi állam tulajdonában lévő földeken legeltető ranchereket különböző szabályok betartására kötelezik. 2014-ben Ammon Bundy apja, Cliven azért fogott fegyvert, mert nem tartotta jogosnak, hogy a szövetségi kormány pénzt kér a tulajdonában lévő földeken való legeltetésért. A mostani balhé pedig azután tört ki, miután az oregoni bíróság elítélt két állattartót, akik húsz éven keresztül sorozatosan megszegték a környezetvédelmi szabályokat azzal, hogy a bérelt szövetségi tulajdonú területen felégették az erdőket, hogy több legelőhöz juthassanak.

Ahogy a radikális republikánusok a fegyverek regisztrációjában a rendkívüli állapot előjátékát látják, úgy a szövetségi földeket magukénak tudó rancherek 

a természetvédelmet is egy szövetségi trükknek tartják,

mely csak az általuk legelők megadóztatására, majd végső soron elvételére biztosít jogalapot.

Erre az esetre csaptak le a különböző államból való fegyveres milíciák, földfoglaló aktivisták és egyéb, a republikánusok jobbszárnyáról is kilógó egyének, akik decemberben kezdtek gyülekezni az isten háta mögötti Burns városkában, majd január 2-án elfoglalták a vadrezervátum épületeit. Kiadtak egy deklarációt is, melyben azzal az indokkal vették át a szövetségi kormánytól a hatalmat, hogy 

a fennálló kormányzat képtelen a civilizált társadalom védelmére és szükségleteinek biztosítására.

Borítókép: MTI/AP/The Oregonian/Dave Killen

Rovatok