Index Vakbarát Hírportál

Kétezer rendőr vigyáz a farsangozókra Kölnben

2016. február 1., hétfő 16:25

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be a farsangra Kölnben, hogy megelőzzék a szilveszteri szexuális támadások és rablások megismétlődését. A városvezetés hétfőn ismertetett tervei szerint egyebek mellett a tavalyinak több mint a kétszeresére emelik a rendőrök számát és különleges védett övezeteket alakítanak ki a belvárosban, írja az MTI.

A február 4-től 10-ig tartó karneváli szezon legnagyobb rendezvényeire több mint 2000 rendőrt vezényelnek az utcákra, a mentők, tűzoltók és segélyszervezetek pedig további csaknem 900 emberrel dolgoznak majd a csütörtök esti, a vasárnapi és hétfői tömegrendezvényeken. A jelmezes felvonulásokon egymillióan résztvevőre számítanak, a városvezetés igyekszik a hagyományok megőrzése mellett gondoskodni a biztonságukról.

"A hatóságok nem tűrnek el semmiféle rendbontást, az agresszív részegekkel szemben éppen olyan határozottsággal intézkednek majd, mint a zsebtolvajokkal és azokkal a férfiakkal szemben, akik nem hajlandóak elfogadni, ha egy nő nemet mond" - mondta ki Jürgen Mathies, a kölni rendőrség vezetője. Az esetleges rendbontók, erőszakoskodók számára 400 férőhelyet alakítottak ki rendőrségi fogdákban. Az utcai mulatságok helyszínéről csaknem ötven embert kitiltottak, köztük ismert észak-afrikai zsebtolvajokat, motoros bandák tagjait és olyanokat is, akik az utóbbi években erőszakos cselekményeket követtek el a karneváli rendezvényeken. 

Az éjszakai mulatságok alatt a városban 30 erősen kivilágított és védett övezetet alakítanak ki. Kiterjesztették a térfigyelő rendszert is, így nemcsak a belváros számos pontján, hanem valamennyi pályaudvaron és metróállomáson működnek biztonsági kamerák, a karneválozókat Kölnbe szállító 130 külön vonaton pedig megerősítik a biztonsági szolgálatot. 

A rendőrség szorosan együttműködik a tartományi és szövetségi bűnügyi hivatallal, és ugyan konkrét terrorfenyegetettségről nem tudnak, de arra számítanak, hogy karneváli szezonban is magas lesz az elméleti, "absztrakt fenyegetettség". Ezért arra kérik az ünneplőket, hogy mellőzzék a bizonyos jelmezekhez tartozó játékfegyverek, fegyverutánzatok viselését. A rendőröknek nincs joguk az ilyen tárgyak elkobzására, de fokozott ellenőrzésre kell számítania mindazoknak, akiknél mégis lesz.

"A biztonságérzet nagyon fontos érték. Köln vezetése mindent megtesz azért, hogy biztonságban is érezhesse magát mindenki és soha többé ne forduljon elő mindaz, ami szilveszter éjjel történt" - hangsúlyozta Henriette Reker főpolgármester.

A tavalyi farsangi szezonban nagyjából 50 szexuális bűncselekmény történt Kölnben. A szilveszter éjszaka történt atrocitások ügyében eddig több mint ezer feljelentést tettek, 433-at szexuális bűncselekmény miatt. A hatóságok 44 feltételezett elkövetőt azonosítottak és 9-et őrizetbe vettek.

Rovatok