Index Vakbarát Hírportál

Befuccsoltak a szír béketárgyalások, de nem merik kimondani

2016. február 3., szerda 21:10

 Szünetet rendelt el a szíriai béketárgyalásokon Staffan de Mistura ENSZ-megbízott. A diplomata hangsúlyozta, hogy nem csalódott, de realistának kell lenni. Arra nem hajlandó, hogy csak a tárgyalások kedvéért tárgyaljon.

Mindez Mistura szerint nem kudarc, nincs szó a tárgyalások végéről sem. "A felek eljöttek Genfbe és itt is maradtak. Mindkét fél érdekelt a politikai folyamat elindításában" - mondta, miután az ellenzék képviselőivel találkozott egy szállodában.

Az, hogy a szírek Genfben maradnak, számukra biztos fontos eredmény, az ENSZ-megbízott azonban semmilyen előrelépést amúgy nem ért el. A damaszkuszi kormány és az ellenzéki delegáció egymással nem is álltak szóba.

Cikkünkben már múlt héten részletesen kifejtettük, milyen okok miatt borítékolható a tárgyalások kudarca.

Mistura döntésének bejelentése után Bassár Dzsaafari szíriai ENSZ-nagykövet, a kormányküldöttség vezetője azt mondta, hogy szerinte az ellenzék Szaúd-Arábia nyomására ott akarta hagyni a tárgyalásokat. - Pár órája megtudtuk, hogy Rijád vissza akar lépni a tárgyalásoktól, és ezt fedezi politikailag Mistura bejelentése - jelentette ki, és úgy értékelte, hogy "a Szíriai Arab Köztársaság kormányán kívül mindenki kudarcot vallott". Azt később közlik, hogy február 25-én visszatérnek-e Genfbe - tette hozzá

Rovatok