Index Vakbarát Hírportál

NATO: Moszkva svéd atomcsapást gyakorol

2016. február 4., csütörtök 14:07

Nyugati irányú atomtámadást is számításba vevő terveket dolgozott ki Oroszország – állítja a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg szerint a terv a NATO-tagok mellett a katonai szövetség partnereit is érinti, így a semleges Svédországot is. Az elmúlt három évben jelentősen megnőtt Oroszország nyugati határvidékén az orosz katonai gyakorlatok száma és mérete is. Csak 2013-ban 18 ilyen gyakorlat volt a térségben. „A gyakorlatok atomcsapást is szimuláltak, egy Svédország elleni támadás során” – idézte a NATO főtitkárát a Ria Novosztyi.

A közelmúltban a Svéd hadsereg dandártábornoka közölte, hogy országa néhány éven belül háborúba keveredhet Oroszországgal, így változtatnia kell eddigi, inkább csak távoli katonai missziókra fókuszáló védelmi politikáján.

Oroszország mindenhová elmenne

A Szovjetunió felbomlása utáni első 15 évben az egykori szuperhatalom katonai visszahúzódása volt a megszokott trend, párhuzamosan az orosz gazdaság zsugorodásával. Az olajár emelkedésén alapuló növekedés beindulásával változott a stratégia: először a volt Szovjetunióban – elsősorban Közép-Ázsiában és a Dél-Kaukázusban –, majd annál szélesebb körben igyekezett erősíteni jelenlétét. Felújította a stratégiai bombázók állandó járőrözését a sarkvidéken is.

A volt Szovjetunión túl azonban a jelenlét erősítése nem katonai megjelenést, inkább fegyverkereskedelmi kapcsolatok bővítését jelentette, például a néhai Hugo Chavez vezette Venezuelával, vagy Algériával. A katonai jelenlétben új fejezetet Szíria jelentett, ahol légi ereje közvetlenül is beavatkozik Bassar Aszad szíriai elnök oldalán. Új jelentőséget kapott az elmúlt húsz évben szinte észrevétlen tartuszi katonai kikötő, amely az egyetlen ilyen objektuma Oroszországnak a volt Szovjetunió területén kívül.

Az olajárak csökkenése idővel a védelmi kiadások visszaesését is magukkal vonhatják, egyelőre azonban a Kelet-Ukrajna, Krím és Szíria miatt Nyugattal a hidegháborút idéző módon feszült viszonyban lévő Oroszország nem szándékozik visszavágni a katonai költségvetést.

Az orosz haditengerészet növekvő jelenlétét a skandináv országok is többször szóvá tették az utóbbi időben. Moszkva nem is tagadja, hogy minden oka megvan a jelenlétre.

Az orosz hadiflotta kész az ország biztonsága érdekében reagálni minden fenyegetésre, érkezzen a világtengerek bármely pontjáról – közölte a flotta parancsnoksága a Ria Novosztyival. Andrej Volozsinszkij. Az altengernagy szerint szokásos gyakorlat, hogy az orosz hadiflotta a világ számos pontján jelen van.

Volozsinszkij beszámolt arról, hogy a csendes-óceáni, északi, fekete-tengeri, balti és kaszpi-tengeri flották együttműködésének erősítésére azért is szükség van, mert idén jelentősebb mennyiségű katonai gyakorlatra kerül sor és folyamatban van a fegyverzet modernizálása is, ami a szakemberek felkészítését is szükségessé teszi.

Rovatok