Index Vakbarát Hírportál

Rakéta alakú lehet Észak-Korea műholdja

2016. február 6., szombat 14:47

Módosította a "műhold" felbocsátásának lehetséges időpontjait Észak-Korea, szombati tájékoztatása szerint arra február 7. és 14. között kerül sor - közölte a japán és a dél-koreai kormány az MTI szerint.

Mint arról már korábban írtunk, Phenjan hivatalosan február 8 és 25 közötti időponttal egy "műhold felbocsátását" jelentette be a londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnek, illetve a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek (ez a két szerv az illetékes műhold-felbocsátásoknál), de minden külföldi szakértő egyetért abban, hogy valójában egy ballisztikus rakétát akarnak tesztelni. A projekt ellen azonnal tiltakozott Japán és Dél-Korea.

Észak-Korea a műhold felbocsátásáról néhány héttel azután számolt be, hogy a nemzetközi közösség által elítélt újabb kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre. Az ENSZ határozatai mindenféle nukleáris és ballisztikusrakéta-programot tiltanak a vele ellenséges országokat rendszeresen katonai megtorlással fenyegető Phenjan számára. A világtól elzárkózó phenjani diktatúra az közölte a világszervezettel, hogy űrprogramja tisztán tudományos célokat szolgál.

Rovatok