Index Vakbarát Hírportál

Döntöttek a nagyhatalmak: Szíriában egy héten belül be kell szüntetni a harcokat

2016. február 12., péntek 11:16

A nagyhatalmak pénteken Münchenben megegyeztek arról, hogy Szíriában egy héten belül "fel kell függeszteni az ellenségeskedést", és azonnal meg kell indítani a humanitárius segélyszállítmányokat az ostromlott városokba. A keretmegállapodást John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterek vezetésével, a konfliktusba valamilyen szinten bekapcsolódó hatalmak - például Szaúd-Arábia és Törökország - részvételével, egy maratoni tárgyalásán sikerült megszülni.

Ezek szerint végre béke lesz Szíriában? 

Ez elég valószínűtlen. Ugyanis még Kerry is azt nyilatkozta a müncheni tárgyalások végeztével, hogy 

A felek csak papíron kötelezték el magukat.

És hangsúlyozta, hogy az egész azon múlik, mennyire sikerül valódi eredményeket elérni Szíriában. Ráadásul két entitás esetében a harci cselekményeknek továbbra is folynak:

A valódi fegyvernyugvás esélyeit csökkenti Szergej Lavrov bejelentése is, miszerint az oroszok folytatják majd a terrorszervezetek bombázását. Ez azért problémás, mert az oroszok névleg eddig is terroristákat támadták, de valójában válogatás nélkül szórták a bombát mindenkire, aki Aszad ellen harcolt. Ezt az álszent gyakorlatot egyébként pénteken Philip Hammond brit külügyminiszter is sérelmezte. A Reutersnek egy francia diplomata viszont óvatos optimizmussal nyilatkozott:

Az oroszok politikai kockázatot vállalnak, mivel vállalták a harcok beszüntetését. És ha egy hét elteltével is bombázzák az ellenzéket, akkor az agresszióért viselt felelősség már az övék lesz.

Egy BBC-nek nyilatkozó diplomata már nem volt ennyire bizakodó: 

Ez a megállapodás annyit sem ér, mint a papír, amire kinyomtatták.

Lavrov a következő lépéssel kapcsolatban is beszélt, és elmondta: a béketárgyalás újabb, genfi fordulóján már az ellenzéki szervezeteknek is meg kell jelenniük. A szaúdiak által összekovácsolt tömb a megfelelő fegyverszüneti garanciák hiányában bojkottálta a január végén kezdődő, majd gyorsan befulladó békekonferenciát

Rovatok