Index Vakbarát Hírportál

Az ISIS-hoz hasonlította Oroszországot a török miniszterelnök Kijevben

2016. február 15., hétfő 20:05 | aznap frissítve

Élesen bírálta Oroszországot Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn Kijevben Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatójukon -írja az MTI. 

Davutoglu szerint "Oroszország úgy viselkedik Szíriában, mint egy terrorszervezet, ha pedig ezt tovább folytatja, és civileket kényszerít menekülésre, akkor erre Törökország nagyon határozott választ ad".

A török kormányfő egyben felszólította a világközösséget, hogy ne hagyja szó nélkül azt, amit Oroszország Szíriában művel, beleértve azt a támadást, ami épp tárgyalásuk alatt folyt és aminek részeként egy iskolát és két kórházat bombáztak le

"Oroszország, és az olyan terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam számos, emberiesség elleni bűncselekményért felelősek Szíriában, és erre a nemzetközi jog keretein belül kell válaszolni" - mondta Dovutoglu. 

Az államfő az ukrán-orosz konfliktushoz is hozzászólt. Beszédében kiemelte, hogy Törökország a Krím félszigetet Ukrajna szerves részének tekinti, Ukrajna pedig  Törökország stratégiai partnere, és köszönetet mondott Kijevnek, amiért számos kérdésben szolidáris volt Törökországgal. 

A két miniszterelnök jelenlétében hitelmegállapodást írtak alá, amely alapján Ankara 50 millió dollár kölcsönt folyósít Kijevnek.

Rovatok