Index Vakbarát Hírportál

Bulgária ellenzi a V4-ek kerítését a görög határon

2016. február 15., hétfő 11:02

Rendkívüli találkozót tartanak hétfőn Prágában a visegrádi csoport (V4) képviselői kiegészülve Bulgária és Macedónia küldötteivel, közvetlenül az EU által összehívott, menekültválsággal foglalkozó brüsszeli csúcstalálkozó előtt. A csehországi eseményen megemlékeznek a 25 éve létrehozott V4-csoportról. A találkozó fő napirendi pontja az európai menekültválság, amely kapcsán átbeszélik, hogy a közép-európai országok milyen szigorított intézkedéseket alkalmaznának a macedón, bolgár és görög közös határon, jelentette a cseh hírtévé.

Bulgária nem támogatja, hogy Görögországot elszigeteljék és karanténná alakítsák át a menekültek számára, ezt már a 24chasa.bg hírportál írta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökre hivatkozva, aki George Ivanovszki macedón miniszterelnökkel együtt érkezik a cseh fővárosba. A bolgár álláspont szerint a kerítés nem oldja meg a problémát, Boriszov ezért szeretné meggyőzni a magyar, szlovák, cseh és lengyel képviselőket, hogy jobb választás, ha az európai országok együtt ellenőriznék az EU déli, külső határát és minden menekültet regisztrálnának.

Hétvégén több német lap is foglalkozott a V4-es országok aktuális álláspontjával, miszerint a schengeni határok védelme érdekében kerítéssel zárnák le a menekültek előtt a balkáni útvonalat. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az EU külső határa északabbra kerülne. Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb Szlovéniában jelentette ki: kerítést kell építeni Macedóniában és Bulgáriában is. Ez az elképzelés azonban ellentétes Angela Merkel német kancellár elképzelésével, aki közös, európai álláspont kialakítását szeretné elérni, valamint a törökökkel kötött megállapodás betartását.

Rovatok