Index Vakbarát Hírportál

Sepsiszentgyörgyön razziázott a DNA

2016. február 17., szerda 10:59

Korrupció gyanújával őrizetbe vették szerdán a sepsiszentgyörgyi bíróság elnökét, Elena Poiana bírót, közölte a román korrupcióellenes ügyészség, a DNA. A bírót azzal gyanúsítják, hogy tavaly augusztusban 10 ezer lej (700 ezer forint) csúszópénzt fogadott el azért, hogy megszüntesse két, minősített rablással vádolt személy előzetes letartóztatását.

Poiana akkor még a Hargita megyei törvényszék bírójaként a gyanú szerint ellenőrizte, hogy a vádlottak képesek-e kifizetni a csúszópénzt, majd elrendelte, hogy bírósági felügyelet alatt, szabadlábon védekezzenek. A bírónőt idén január elsejétől neveték ki a sepsiszentgyörgyi bíróság élére.

Ezzel egyidőben a DNA kivonult a sepsiszentgyörgyi polgármester lakására és az önkormányzat épületébe is. Antal Árpád polgármester az MTI-vel azt közölte, hogy az ügyészek az Európai Fejlesztési Bankkal kötött egyik hitelszerződés aktáit vizsgálják. Szerinte a szerződést már vizsgálta a számvevőszék, de a feljelentők nem értik annak tartalmát, "mert még ilyet nem láttak".

A román korrupcióellenes ügyészség az elmúlt években számos ismert politikus, köztük Victor Ponta volt kormányfő ellen indított eljárást, erről itt írtunk bővebben:

Rovatok