Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábia új Afganisztánnal fenyegette meg az oroszokat

2016. február 19., péntek 21:00

Szaúd Arábia még az Oroszországgal való direkt konfrontációt is bevállalja a szíriai háború megnyerése érdekében: Abdul al-Dzsubeir külügyminiszter a Spiegelnek adott interjújában azt mondta, a "mérsékelt ellenzéki" milíciáknak mihamarabb légvédelmi fegyvereket kéne kapnia, hogy védekezhessenek az őket támadó Aszad-párti és orosz repülők, illetve helikopterek ellen. 

A szaúdi külügyminiszter a német lapnak adott interjúban az oroszokban igen kellemetlen emlékeket ébresztő párhuzamot vont, amikor úgy vélte, ezzel a lépéssel 

ugyanúgy meg lehetne változtatni a háború menetét, mint Afganisztánban.

Az orosz légierő 2015 októberében kezdte bombázni a hosszú polgárháborúban kivérzett Aszad-rezsim ellen harcoló milíciákat, akiket az orosz kormány en bloc terroristáknak minősített. Az iráni és iraki síita egységek, valamint a Hezbollah libanoni terrorszervezet szárazföldi támogatása és az ellenállásba nem ütköző orosz repülők tömeges bevetése 2016 februárjára megváltoztatta a háború menetét

Az orosz beavatkozás eddig jelentő költségei mellett jelentő propagandagyőzelmet jelentett Putyin elnök számára. Azonban ahogy arra már hónapokkal ezelőtt figyelmeztettünk, az orosz beavatkozás csak addig lesz diadalmenet, amíg annyira fel nem bosszantja az ellenzék mögött álló török és öbölbéli szponzorokat, hogy meg nem kezdik a milíciák valóban hatékony légelhárító eszközökkel való felszerelését.

Az Egyesült Államok gyártó országként évek óta blokkolja az afganisztáni háborúban valóban kulcsfegyvernek bizonyul Stinger vállról indítható rakéták (a katonai mozaikzsargonban: MANPAD) Szíriába szállítását. Emögött az a félelem áll, nehogy a zűrzavaros ellenzéki viszonyok közepette az an-Núszra Front vagy más terrorszervezet kezébe kerüljön egy olyan fegyver, mely a polgári légiközlekedést is veszélyezteti. Ez a korlátozás hallgatólagos amerikai beleegyezéssel - mint ahogy az a Szíriában egyszer már nagy fordulatot hozó TOW harckocsielhárító rakétáknál történt - oldható fel, netán úgy, hogy Szaúd-Arábia nem saját készletéből biztosít vállról indítható rakétákat, melyeket azután Szíriába szállít. Ez a modell 2012 óta ragyogóan működik a kézifegyvereknél és lőszereknél.

És bár a diplomatikus nyilatkozatban semmi olyan durvaság nem hangzik el, hogy "a mi rakétáinktól fogtok megdögleni", de a feltételes mód mögül kiérződik a fenyegetés, "hamarosan nagyon rossz lesz nektek Szíriában". 

Az oroszok attól is tarthatnak, hogy a saját kurdjaival háborúzó török hadsereg egyszer csak átcsap a  szír határon - ez az opció az elmúlt napok kaotikus merénylet- és összecsapás-sorozata után annyira reálissá vált, hogy Oroszország összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Rovatok