Index Vakbarát Hírportál

Aszad azt mondja, kész tűzszünetet elfogadni

2016. február 21., vasárnap 01:00

A szíriai elnök, Bassár el-Aszad szombaton azt mondta, hogy Damaszkusz kész elfogadni egy tűzszünetet, ha azok, akiket ő terroristáknak nevez, nem használják ezt ki az állásaik megerősítésére. Az MTI szerint Aszad kikötötte, hogy az egyezmény garantálja: a felkelőket támogató más országok - különösen Törökország - függesszék fel addig a támogatásukat.

A szíriai ellenzéki csoportok korábban két-három hétig tartó tűzszünetben állapodtak meg. A feltétel az volt, hogy Oroszország leállítja szíriai légi hadjáratát, befejeződik a városok ostroma és az egész országban országszerte lehetővé válik a segélyek eljuttatása a rászorulókhoz. A Reuters szerint további feltétel lenne, hogy ne érjék támadások az al-Kaidához köthető an-Nuszra Frontot, de erről még egyeztetnek.

A tűzszünet részleteit egy orosz-amerikai vezetésű munkacsoportnak kell kidolgoznia.

A nagyhatalmak múlt pénteken Münchenben megegyeztek arról, hogy Szíriában egy héten belül "fel kell függeszteni az ellenségeskedést", és azonnal meg kell indítani a humanitárius segélyszállítmányokat az ostromlott városokba. De már akkor látszott, hogy ez a gyakorlatban nem sokat ér, és Aszad nagyon hamar beintett a tűzszünetnek.

Rovatok