Index Vakbarát Hírportál

Durván nőtt Merkel népszerűsége

2016. március 1., kedd 19:18

Angela Merkel népszerűsége egy hónap alatt elmozdult a négyéves mélypontnak számító 46 százalékról, és már újra 54 százalékon áll, írja a Telegraph.

Ezzel úgy tűnik, hogy személyesen túljutott a menekültkérdés okozta népszerűségvesztésén. A négyéves mélypontra ugyanis főleg a háborús övezetekből érkező menekültek egy jelentős részét befogadó politikája vitte. Külön csapás volt számára a kölni szexuális zaklatások és rablások okozta felháborodás, mert azt is a befogadó politikával kötötték össze. 

Ebben nincs is változás, azaz eggyel tágabban a kormány egész teljesítményét a menekültkérdésben két százalékponttal rosszabbnak látják már a németek, 59 százalékuk nem elégedett ez ügyben. 

Viszont Merkel talán legfőbb ellenfele, a menekültekkel és bevándorlókkal szemben keményebb fellépést sürgető CSU-s  frakciótársa,  Horst Seehofer bajor miniszterelnök megítélése közben hét százalékpontot esett, tehát árnyaltabb lehet a kép. Merkel pártja, a CDU közben egy százalékpontot erősödött, 36 százalékon állnak.

Mindenesetre két hét múlva tartományi választások lesznek Németországban három tartományban, ott nyilvánvalóbban eldől majd, hogy hogy áll Európa legnagyobb hatalmú vezetője. 

Rovatok