Index Vakbarát Hírportál

Megvan az első ítélet a 71 menekült haláláért is felelős banda ügyében

2016. március 3., csütörtök 22:37

Megvan az első ítélet annak az embercsempész bandának az ügyében, amely a 71 menekült tavaly nyári haláláért is felelős. Az öt év börtönre ítélt bolgár férfi nem azt a teherautót vezette, hanem egy 20 főt csempésző másikat, amikor egy üldözés után elkapták.

A férfi tárgyalását Linzben tartották. eleinte tagadta, hogy a banda tagja lenne, de később mindent beismert. Ő az első, akit elítéltek a csempészbandából, de további ítéletek is várhatók: négy társát még a 71 fős teherautó elfogása napján őrizetbe vették Magyarországon, ők nálunk fognak bíróság elé állni.

A 41 éves férfi a vallomása szerint azért vállalta a feladatot, mert fejenként 250 eurót ígértek neki, és nagy adósságai, illetve alkoholproblémája is volt. Azt viszont tagadta, hogy életveszélyes körülmények között szállította volna a menekülteket. Azt mondta, ha valamelyikük ütögette a teherautó oldalát, mindig megállt és kinyitotta az ajtót, hogy levegőhöz jussanak. Miután sikerült elfogni, mind a 20 utast életben találták, de alig kaptak levegőt, mert szigetelt, hűtésre kialakított térben szállították őket.

A férfi öt évet kapott, az ítéletben az embercsempészet mellett az is közrejátszott, hogy megpróbált ellenállni a letartóztatásnak, és egy rendőr is megsérült az üldözése során.

A banda legnagyobb felháborodást kiváltó akciója a tavaly augusztus végi eset volt. Akkor az osztrák rendőrök megállítottak egy Magyarországról Ausztriába tartó teherautót, amely menekülteket csempészett, de a csomagtérbe zsúfolt 71 fő az embertelen körülmények miatt már Magyarországon megfulladt. Az áldozatok között szír, iraki és afgán állampolgárok is voltak.

Rovatok