Index Vakbarát Hírportál

A Köpcös lánya Kaliforniából kelt apja védelmére

2016. március 4., péntek 19:31

Hét hónapos szökése alatt kétszer is átlépte az Egyesült Államok és Mexikó határát a világ legkeresettebb bűnözője. Joaquín Guzmán (alvilági nevén "El Chapo", azaz a Köpcös) Kaliforniában rokonait is meglátogatta – írta a Guardian.

Erről nem más számolt be, mint januárban ismét elfogott mexikói drogbáró lánya. A Kaliforniában élő Rosa Isela Guzmán Ortiz először adott interjút apja elfogása óta, és nyilatkozata kellemetlen helyzetbe hozhatja az amerikai határvédelemért felelős hatóságokat is.

A 39 éves nő – akinek személyazonosságát nem vonták kétségbe – elmondta, hogy apja 2015 végén jött át, hogy megnézze az elegáns házat, amit lányának és négy unokájának vett.

Hogy hogyan jött át a kerítésekkel jócskán teletűzdelt határon, azt a nő nem mondta el, állítása szerint nem is tudja.

El Chapónak azonban más családi érdekeltségei is vannak: harmadi felesége egy egykori szépségkirálynő, Emma Coronel, amerikai állampolgár, aki 2011-ben iker lányokat szült.elsősorban apját védte az interjúban. Akkoriban a Sinaola drogkartel főnöke szintén épp szökésben volt.

Az interjúban El Chapo lánya apja védelmére kelt és inkább a korrupt mexikói rendszert nevezte a legfőbb bűnösnek. Apám nem bűnöző. A kormány a bűnös” – mondta, megjegyezve, hogy sok mexikói politikus fogadott el pénzt apjától, amikor megválasztásukért küzdöttek.

Cserébe elnézték neki szökéseit a börtönből.

Az egyezséget azonban az állam felrúgta, amikor El Chapo át akarta adni fiának – Rosa Isela féltestvérének – a Sinaola kartell vezetését. Ezt a kartellen belül is megfúrták, egyetértésben a kormánnyal – állítja a drogbáró lánya.

Valószínű, hogy az interjú célja annak elérése, hogy Mexikó adja ki El Chapót az Egyesült Államoknak. Erre szolgálhat a mexikói hatóságok korruptságáról szóló nyilatkozat és az is, hogy apja az Egyesült Államok területén tartózkodott szökésekor, ami újabb jogalap lehet a kiadatáshoz.

Korábban maga a drogbáró is fellépett a kiadatás ellen, ám mexikói fogvatartásának körülményei miatt – például négy óránál többet nem aludhat, létszámellenőrzést tartanak az éjszaka közepén is – már arra kérte ügyvédjeit, ne állják útját a kiadatásnak, mert készen áll arra, hogy tárgyaljon az amerikai hatóságokkal.

Rovatok