Index Vakbarát Hírportál

Fico nyert, de nagy meglepetéseket hozott a szlovák választás

2016. március 5., szombat 22:36 | nyolc éve frissítve

A szlovák parlamenti választások eredményei alapján Robert Fico miniszterelnök pártja, a Smer 28,3 százalékkal győzött, de eddigi képviselőinek több mint harmadát elveszítve legalább két koalíciós partnerre szüksége lenne a parlamenti többség biztosításához.

A meglepetéseket hozó választáson 4,4 millióan adhatták le szavazatukat, a részvételi arány végül 60 százalék környékén alakult.

Fico sem számít könnyű egyezkedésekre

A hivatalos eredmények annyira lassan érkeztek be, hogy Fico csak hajnali negyed hat után tudta kommentálni a választási eredményeket és az új parlament összetételét, amik szerinte nagyon összetett helyzetet mutatnak. Mint mondta, 4-5 százalékkal többet várt a Smernek, de abba kapaszkodott, hogy ez már a negyedik választás, amikor megint ők lettek a legnagyobb párt. Szerinte a győzelem kötelezi őket, hogy megpróbáljanak kormányt alakítani, azt azonban látja, hogy nem könnyű feladat vár rá.

A kormányalakítás valószínűleg tovább fog tartani, mint általában

– mondta.

A felmérésekben hiába állt meg a lejtmenet

Ez a végeredmény

99,38 százalékos feldolgozottság mellett:

A két évvel ezelőtti, 2014-es elnökválasztáson Robert Fico miniszterelnök kapott egy pofont, kikapott Andrej Kiska vállalkozótól, és így nem tudott átülni az elnöki székbe. A Smer továbbra is erős maradt, miközben a felmérések azt jelezték, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak lényegesen profitálni a történtekből. A választás előtti helyzetről itt olvashat bővebben>>>

A korrupciós botrányok és vádak ellenére a Smer arra is építhetett, hogy az elmúlt ciklusban az ország gazdasági helyzete nem romlott, és egy sor látványosnak szánt szociális intézkedést is bevezetett. A menekültválságban Fico február végén is arról beszélt, akár kerítést is építene a menekültek ellen a magyar–osztrák–szlovák hármas határra, és tavaly év végén 40 százalék körül is mérték a biztonság kérdésével kampányoló pártot.

Az elmúlt hónapokban azonban korrupciós botrányok mellett az orvosok és nővérek, majd pedig a pedagógusok másfél hónapja kezdődött tiltakozássorozata miatt is kezdett visszaesni Fico pártja, habár az utolsó felmérésekben úgy tűnt, a lejtmenet megállt, és vissza is fordult. Még az utolsó felmérésekben is 30-35 százalék közé jósolták a kormánypártot.

Szinte mindenki meglepődött

A Smer mögött is alaposan átrendezte a szlovák politikát a választás. Ahogy már az exit pollok is jelezték, Ján Slota legutóbb kibukott, most viszont visszakapaszkodó volt pártja mellett tényleg bekerült a Mi Szlovákiánkért Néppárttal az új szélsőjobboldal is a törvényhozásba. Ráadásul mindkét párt 8 százalék feletti eredménnyel végzett.

A Sme.sk szerint nem kevés párt eredményváróján fagyott meg a levegő az exit pollok láttán, az eddig megszólaló ellenzéki politikusok többsége pedig leginkább Kotlebáék bejutásán döbbent meg. A párt szavazói közül nagyon sokan rejtőzködhettek, és titkolhatták preferenciájukat, mert előzetesen alig néhány százalékot jósoltak a Mi Szlovákiánkértnak a közvélemény-kutatók.

A hagyományos politikai erőkkel szembeni alternatíva keresésének eredményeként a semmiből, néhány hónap alatt rögtön 6,6 százalékos eredményt ért el Boris Kollár vállalkozó Család vagyunk nevű mozgalma, amit szintén alaposan alámértek a felmérésekben (ehhez hozzá kell tenni, hogy Szlovákiában két héttel a választás előtt lehet utoljára nyilvánosságra hozni közvélemény-kutatásokat).

Hiába szintén először került be a törvényhozásba, mégsem örülhetett azonban a 2014-es elnökválasztás utáni harmadik helyére építve pártot építő Radoslav Proházka, a Háló vezetője, miután a felmérésekben jelzett erős második helyhez képest éppen csak a parlamenti küszöb felett tudtak megkapaszkodni. A pártvezető ezt többek között a tévévitán Ficóval szemben nyújtott gyenge teljesítményével próbálta magyarázni.

Nagy nyertesek és vesztesek

Nagy átrendeződés jött a jobboldalon, ahol várható volt, hogy teljesen megsemmisül Mikulas Dzurinda volt miniszterelnök pártja, az viszont korántsem, hogy az eddigi második legnagyobb parlamenti erő, a másik kereszténydemokrata párt, a KDH is egy hajszállal kiszorulhat a parlamentből.

A választás egyik nagy nyertese lett viszont a liberális SaS, ami a felméréseket messze felülmúlva bejött a második helyre. A 2010-ben felálló, négypárti jobboldali kormányt kilépésével szétrobbantó Richard Sulík pártvezető a nagy ünneplésben végül a baleseti sebészeten kötött ki, mivel az egyik pezsgő bontásakor csúnyán elvágta a kezét.

Sulík az exit pollokat értékelve korábban azt mondta, nehéz kérdés, hogy egy esetleges jobboldali sokpárti kormány hasonlóan törékeny lenne-e, mint Iveta Radičova 2010-es kabinetje. Szerinte a kampányban is kiderült, hogy nem lehet szociális csomagokból és ingyenvonatozásból hasznot húzni.

Szintén örülhetett a populista Igor Matovič, Fico kérlelhetetlen ellenfele, mert a felmérésekhez képest felülteljesítő Egyszerű Emberek pártjának is ugyanúgy 20 képviselője lehet az új törvényhozásban. Matovič az ünneplés hevében beállt az eredményvárójukon fellépő zenekarba, és a dalok korrupciós botrányt megidéző szövegét egy papírról olvasva énekelte velük.

A Híd jobb eredményt várt, az MKP nem jutott be

A Híd végül 6,5 százalékával visszaesett a 8-9 százalékot jósoló felmérésekhez, de a 2012-ben elért 6,89 százalékhoz képest is. A pártot vezető Bugár Béla egyáltalán nem volt elégedett, mert kétszámjegyű eredmény közelébe várták az eredményüket. „Szlovákia érdekében engedjék meg, hogy azt mondjam, az exit poll téved és a választások végeredménye más lesz. Ha ezek az eredmények lennének, az nem tenne jót Szlovákiának" – mondta még a szavazatok számolásának elején. Bugár egyelőre nem akart a jövőbeni kormánykoalíciós esélyekről spekulálni.

A "Többet ésszel" szlogennel kampányoló párt többek között Kovács Katival és Peter Srámekkel, és az együttműködés fontossággával próbált elérni magyar és szlovák szavazókat is a kampányban. A kisebbségvédelmi agenda mellett pedig Bugár a korrupcióellenes intézkedések meghozását sürgette.

Az ezúttal sok fiatal jelölttel is próbálkozó Magyar Közösség Pártja 54 százalékos számolásnál megugrotta az 5 százalékos parlamenti küszöböt, végül azonban csak 4,1 százalékkal végzett. Ezzel zsinórban a harmadik parlamenti választáson nem tudott bekerülni a törvényhozásba.

A magyar pártok előzetes esélyeiről, a magyarokat megszólító határon túli politikáról pedig itt olvashatja a választást megelőző riportunkat.

Ki kivel állna össze?

Fico a választás előtt azt mondta, hogy vasárnap reggelre örömében, vagy bánatában, de részeg lesz. Fico reggeli sajtótájékoztatóján kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy melyik pártokkal tárgyalna, de a Smer előre jelezte, hogy bármelyik parlamentbe jutó párttal kész egyeztetni együttműködésről. Akkor külön is kiemelte a kereszténydemokrata KDH-t (ami végül be sem jutott), a Híd-Mostot és az SNS-t.

Fico előzetesen azt is jelezte, hogy öt téma kiemelten fontos nekik a koalíciós tárgyalásokon, köztük a menekültkvóták elutasítása, és az eddigi szociális intézkedések megvédése. Az EU-elnökség is számíthat, hiszen ehhez nem mutatna annyira jól a szélsőjobboldali, Brüsszel-ellenes SNS, viszont jól jöhetne egy olyan partner, ami esetleg az Európai Néppárt pártcsaládjába tartozik.

A Híd arról beszélt előzetesen, hogy elsődeges céljuk egy jobboldali koalíció összehozása lenne. A 2010-es választások után már létrejött egy pont négy pártból álló koalíciós kormány a Smer ellenében, de ez viharos időszakok után végül nem tudott tartós maradni, ezért kellett 2012-ben előrehozott választásokat kiírni. Az akkori koalíciót a kihátrálásával felrobbantó SaS-szel előzetesen senki sem számolt a legnagyobb jobboldali erőként, de most Richard Sulík, a párt vezetője kész lenne kormányt alakítani, azonban a KDH kicsúszásával matematikailag sincs meg a 76 fős többsége a jobboldali pártoknak. Az viszont biztosnak látszik, hogy az Egyszerű Emberek és Kollár új pártja semmiképpen sem akar egyeztetni Ficóval.

Egyelőre erősen kérdéses, hogy melyik két pártot tudná bevonni egy közös koalícióba Fico, miközben a szlovák tévékben arról is beszéltek elemzők, hogy a választók többsége a változás mellett szavazott. Ebben a nem könnyű felállásban vág bele a tárgyalásokba, de többen már kisebbségi kormányt (ez az EU-elnökség miatt kevésbé valószínű), vagy egy előrehozott választást sem tartanak kizártnak, ha esetleg nem sikerülne egy biztos többséget összehoznia.

Rovatok