Index Vakbarát Hírportál

Izraelnek üzen Irán a ballisztikus rakéták tesztjével

2016. március 9., szerda 09:23 | aznap frissítve

Izrael-ellenes felirat volt azon a ballisztikus rakétákon, amit Irán egy hadgyakorlat közben tesztelt szerdán, közli az MTI. A 2 Kadr H típusú rakétán az a felirat szerepelt, hogy 

Izraelt el kell törölni a földfelszínről.

A Forradalmi Gárda elitalakulat rakétaütegének parancsnoka, Amir Ali Hadzsizade ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy

azzal a céllal terveztük meg ezeket a 2000 kilométer hatótávolságú rakétákat, hogy csapást tudjunk mérni ellenségünkre, a cionista hatalomra. Izraelt iszlám országok veszik körül, és háború esetén nem sokáig tudna kitartani. Még azelőtt összeomlana, hogy ezek a rakéták eltalálnák.

A Tel-Avivhoz vagy Jeruzsálemhez legközelebb lévő földrajzi pontok Iránban ezer kilométerre vannak e városoktól. Irán már sokszor fenyegetőzött azzal, hogy eltörli Izraelt a Föld felszínéről, és már korábban is előfordult, hogy az iráni hadsereg Izrael-ellenes felirattal látta el a rakétáit, amelyeket kipróbált.

Izraelben hivatalosan egyelőre senki nem reagált az iráni erőfitogtatásra, azonban ott tartózkodik Joe Biden amerikai alelnök, és találkozni fog Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, aki mindig ellenezte, hogy a nagyhatalmak megállapodjanak Iránnal atomprogramjáról.

Irán kedden is tesztelt ballisztikus rakétákat, akkor még az iráni hírügynökség azt írta, hogy a kísérlet célja „megmutatni Irán elrettentő erejét, valamint hogy az Iszlám Köztársaság képes szembenézni bármilyen fenyegetéssel, amely az (iszlám) forradalmat, az államot vagy az ország szuverenitását éri”.

Az Egyesült Államok januárban büntetőintézkedéseket vezetett be olyan cégek és magánszemélyek ellen, akiknek köze volt az iráni rakétafejlesztési programhoz, mert Irán októberben kísérletet hajtott végre egy közepes hatótávolságú Emad rakétával.

Irán júliusban megállapodott nukleáris programjáról a nagyhatalmakkal, ennek következtében január közepén az Egyesült Államok és az EU feloldotta a gazdasági szankciókat az ország ellen.

Rovatok