Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Lula ellen

2016. március 10., csütörtök 06:56

 Öt nappal őrizetbe vétele után pénzmosás és vagyon eltitkolása miatt vádat emelt Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfő ellen szerdán a Sao Pauló-i ügyészség – írta az MTI a brazíliai Globo televízióra hivatkozva.

Ugyanebben az ügyben vádat emeltek a volt elnök felesége, Marisa Letícia és idősebbik fiúk, Fabio Luiz ellen is.

A vádemelés okát egyelőre csak az eddigi hírekből lehet kikövetkeztetni, az ügyészség hivataosan még nem nevezte meg pontosan a vádakat. Valószínűleg a Lula-család eltitkolt tengerparti luxusingatlanjáról van szó, amihez a volt elnök családja egy pénzmosási ügylet révén juthatott a Sao Pauló-i szövetségi állam Guaruja üdülővárosában. Az elnök a ház megvásárlásakor eltitkolta kilétét. A házat Petrobras-botrányban érintett OAS vállalat építette.

Lula tagadja, hogy Guarujában luxusházat birtokol.

A népszerű volt államfő elleni vádemelés a Petrobras állami olajcéggel kapcsolatos korrupciós vizsgálatok egyik fő fejleménye. Lula 2003 és 2010 között volt elnök, amikor a dél-amerikai állam ügyészsége szerint az állítólagos vesztegetési esetek többsége történt az állami olajvállalatnál. 

Az ügy a baloldali exelnök mellett érinti a kormányzó Brazil Munkáspártot (PTB), így kellemetlenül érintheti a Lula utódjaként megválasztott Dilma Roussefet is. A korrupciós botrányban több tucat politikus érintett.

Az ügyészség szerint dollármilliárdokat sikkasztottak el a legnagyobb brazil vállalaton keresztül, kenőpénzzel szerzett megrendelésekkel és más módszerekkel, és a pénzeket a párt választási kampányára is felhasználták. A korrupciós hálózat felgöngyölítése hónapok óta folyik.

Rovatok