Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják a megalázott erdélyi kislány ügyét

2016. március 10., csütörtök 16:35 | aznap frissítve

A román diszkriminációellenes tanács vizsgálatot indított annak a székelyföldi magyar kislány ügyében, akitől megtagadta a kolozsvári gyermekkórház egyik orvosa, hogy egy román nyelvet ismerő személy is vele tartózkodhasson a kórteremben.

Mint arról Maszol.ro cikke alapján beszámoltunk, megalázó bánásmódban részesült egy Kolozsváron balesetet szenvedett olaszteleki magyar lány, miután kórházba szállították. A lánynak átment egy busz a lábfején, és ezért a Mócok útjai gyerekkórházba szállították. A lánnyal tartott az egyik szervező, egy unitárius lelkész is.

A kórházban azonban az ügyeletes orvos szóvá tette, hogy a lány miért nem beszél románul, majd amikor a lány anyja is megérkezett a kórházba, hogy a gyermekével legyen, a nővér számon kérte rajta, hogy miért nem vitt magával evőeszközt, tányért, poharat, mert azt nem adnak neki. 

A röntgenezés és a beteg lábának gipszbe tétele után az orvos ismét kifogásolta, hogy a lelkész a lánnyal és az anyával maradt, és közölte, elbocsátja a lányt. De szerinte nem az volt a baj, hogy többen vannak a lány körül, hanem az, hogy hozzátartozói nem tudnak románul.

A lelkész szerint Ioan Dobrescu ügyeletes orvos már a beutaláskor szóvá tette, hogy miért nem tud románul a páciens, és emiatt azt állítja a lelkész, végig megalázóan viselkedtek a lánnyal és családjával.

Asztalos Csaba, a román Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke csütörtökön a közmédiának elmondta, hogy a kórház elleni panaszt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nyújtotta be a szülők felhatalmazása alapján. A testület csütörtökön tartotta az első meghallgatást, amelyen a felek nem jelentek meg, hanem írásos véleményben erősítették meg álláspontjukat.

Asztalos Csaba elmondta: a kolozsvári kórház elismerte az incidenst, közölték, hogy vizsgálatot indítottak az orvos ellen, de úgy vélik, nem történt hátrányos megkülönböztetés. Hozzátette: a testület nem csak az orvos, hanem a kórház felelősségét is vizsgálja.

Rámutatott: korábban tárgyalt már a tanács arról, hogy a romániai egészségügyi szolgáltatásokban milyen mértékben biztosítják az anyanyelvi tájékoztatást. Elmondta, a román állam nem rendelkezik adatbázissal arról, hogy hány orvos ismeri a kisebbségek nyelvét, és ebből a szempontból Románia nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit - magyarázta Asztalos Csaba.

Az MTI szerint a parlament ellenőrzése alatt álló diszkriminációellenes tanács bírságot szabhat ki, amennyiben megállapítja, hogy ebben az esetben hátrányos megkülönböztetés történt.

Rovatok