Index Vakbarát Hírportál

Ők a szíriai polgárháború legnagyobb vesztesei

2016. március 14., hétfő 07:06

Már öt éve tart a szíriai polgárháború, melynek legnagyobb vesztesei a gyerekek. Erőszak, félelem, otthontalanság - ezek a 8,4 millió háború által érintett gyerek mindennapi élményei. Az UNICEF átfogó tanulmányát Magyarországon elsőként az Index ismerteti.

Öt éve tört ki a szíriai polgárháború, és ez alatt az öt év alatt összesen 3,7 millió gyerek született az országban - ez az összes gyerek egyharmadát jelenti. Közülük 151 ezren már menekültként látták meg a napvilágot.  Az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja, ismertebb nevén az UNICEF az ő helyzetükről jelentetett meg hétfőn egy átfogó felmérést, melynek egyik alapállítása, hogy 

a gyerekek eddig életének meghatározó élménye  az erőszak, a félelem és az otthontalanság.

A szíriai gyerekek több mint nyolcvan százaléka (ez 8,4 millió gyereket jelent!) valamilyen formában - személyes trauma, sérülés, éhínség - érintett a konfliktusban, 7 millióan tartós szegénységben élnek. 

A menekültválság egyik legfőbb szereplői is gyerekek, hiszen a menekültek felét ők teszik ki - több, mint 15 ezren családjuktól elszakítva, kísérő nélkül kóboroltak át a jordán, libanoni vagy török határon.

 Peter Salama, az UNICEF regionális igazgatója szerint 

a polgárháború mindenhová beszűrődik, az otthonokba, iskolákba, kórházakba, parkokba, játszóterekre és a kegyhelyekre.

A háború direkt fenyegetést is jelent a gyerekek számára, egyedül 2015-ben csaknem 1500 súlyos erőszakkal járó akciónak volt gyerekáldozata - ezek 60 százalékát a lakott területeken robbanó bombák és rakéták okozták. 

Salama szerint a szíriai gyerekek koravénként nőnek fel. A 15-17 éves fiúkat már sokszor besorozzák  -  minden hadviselő félnél találtak már olyan esetet, amikor 7 éves gyereket alkalmaztak valamilyen feladatra - , sok kamaszt pedig munkára kényszerítenek a kieső felnőtt munkaerő pótlására. A fiatalokat elsősorban ellátó feladatra osztják be - sebesülthordásra, elsősegélyre, karbantartásra -, de az Iszlám Államban már egészen kicsi gyereket is befognak a kivégzésekhez.  Nem csoda, hogy a háborúba beráncigált gyerekek a háborús sérülésekből is kiveszik a részüket: a 2015-ben az UNICEF által alaposan megvizsgált damaszkuszi régió - itt öt év óta szüntelenül harcok dúlnak - halálos áldozatainak 31, sebesültjeinek 40 százaléka volt 15 éven aluli fiú vagy lány. 

Nem csoda, ha UNICEF adatai elképesztő visszaesést mutatnak az iskolába járás területén: Szíriában 2,1 millió, a szomszédos országokban további 700 ezer gyerek marad ki teljes egészében az oktatásból, amit nemzetközi segélyszervezetek próbálnak helyszíni ideiglenes oktatási segítséggel úgy-ahogy kompenzálni. 

Az UNICEF ráadásul nincs valami jól eleresztve anyagiak terén. A tagállamok hangzatos forrásígéreteinek mindössze hat százalékát kapta meg valóban; és 1,6 milliárd dollárnyi azonnali segítségre lenne szüksége ahhoz, hogy valami érdembeli változást tudjon elérni most, amíg tart a törékeny tűzszünet.

Rovatok