Index Vakbarát Hírportál

Megvan, kit jelöl Obama főbírónak

2016. március 16., szerda 16:35

Barack Obama szerdán a maga részéről pontot tett a Legfelsőbb Bíróság körül egy hónapja kavargó ügy végére, és megnevezte jelöltjét a szívrohamban meghalt Antonin Scalia helyére. 

Helyi idő szerint délelőtt a Fehér Ház rózsakertjében mutatta be Merrick Garlandot, aki eddig a washingtoni (pontosabban a District of Columbia szövetségi terület) fellebbviteli bíróság főbírójaként dolgozott. Obama méltatta a jogász elméleti felkészültségét és azt a bizalmat, mely eddigi munkásságát övezte. Kiemelte azt is, hogy 19 évvel ezelőtti kinevezését mindkét oldalról támogatták a Szenátusban.

Garlandnak a kétpárti támogatásra most is szüksége lesz, hiszen a szenátusi republikánus többség vezetője, Mitch McConnell  bejelentette, hogy a felsőháznak ebben az elnöki ciklusban már nem kéne új főbíróról döntenie. A kijelentés meglehetősen nagy vihart kavart, mivel a bírójelölteket Amerikában nem az őket jelölő elnök kiléte, hanem a saját erényeik alapján szokás megítélni. A 20. században hat példa volt rá, hogy egy elnök utolsó évében jelölt bírót a szenátus jóváhagyta (utoljára 1987-ben, amikor a Reagan-jelölt Anthony Kennedy kinevezését a demokrata többségű szenátus összes tagja támogatta).

Az egy hónapja betöltetlen 9. hely kritikusnak számít a legfelsőbb Bíróság döntései szempontjából, sok ügyben ez ugyanis a mérleg nyelve a négy konzervatív és négy liberális bíró között. Scalia ultrakonzervatív nézetei közismertek voltak, a 63 éves Garland sokkal liberálisabbnak számít.

Scaliáról, a jelölési bonyodalmakról, és az ügy súlyáról ebből a kiváló cikkből tájékozódhat>>>>>

(Wall Street Journal)

Rovatok